Política

Els jutges frenen Lula

Un tribunal d’apel·lació ratifica una condemna de presó per a l’exmandatari brasiler i deixa en l’aire la seva candidatura a les presidencials d’octubre

La justícia electoral decidirà si pot concórrer

als comicis

Les esperances de Lula da Silva de tornar al poder s’esvaeixen. L’excap d’estat del Brasil (2003-2011) té des d’ahir més difícil poder-se presentar a les eleccions presidencials de l’octubre vinent –en les quals és el gran favorit– després que la justícia li ratifiqués una condemna de presó per un cas de corrupció i blanqueig de diners.

Per unanimitat, els tres magistrats d’un tribunal de segona instància de Porto Alegre van considerar provada la culpabilitat de Lula da Silva en el cobrament de suborns i, fins i tot, van acordar augmentar-li la pena de 9 anys i mig a 12 anys i un mes de presó. La llei coneguda com a Fitxa Neta fa inelegible un candidat que tingui ratificada una condemna per un tribunal d’apel·lació. Amb tot, un tribunal electoral podria tenir l’última paraula sobre la inhabilitació de Lula, de 72 anys.

A més d’elevar la pena, els magistrats van coincidir que l’haurà de complir en règim tancat i que podran ordenar-ne la detenció quan la defensa no tingui més recursos per intentar modificar la condemna en segona instància. El Partit dels Treballadors de Lula va qualificar el veredicte d’ahir de “farsa” ordida pels enemics de l’expresident per impedir-li que recuperi el poder i va assegurar que mantindrà els seus plans de llançar-lo com el seu candidat. Lula pot recórrer contra la decisió d’ahir i alentir el veredicte final, possiblement evitant la presó i allargant el procés per poder registrar la seva candidatura als comicis abans del termini límit del 15 d’agost.

Lula figura entre les desenes de dirigents polítics i empresarials al centre d’una vasta investigació sobre corrupció que colpeja l’establishment brasiler des del 2014. La seva exclusió de les eleccions presidencials alteraria radicalment el panorama polític en vigílies d’una campanya en la qual parteix com a favorit indiscutible amb el 36% en intenció de vot, segons un sondeig de l’institut demoscòpic Datafolha. Aquest percentatge dobla el del seu rival més immediat, el diputat conservador i excapità de l’exèrcit Jair Bolsonaro, que s’ha beneficiat del sentiment anti-Lula.

Tràfic d’influències

L’índex de referència borsari Bovespa ha pujat un 8% durant aquest any davant la perspectiva que Lula fos apartat de la cursa presidencial aplanant el camí a un candidat més market-friendly i més compromès amb l’agenda d’austeritat del país.

Lula va ser condemnat l’any passat per corrupció i blanqueig de diners per haver acceptat un luxós apartament a la platja de mans de la constructora OAS, interessada a obtenir contractes amb la companyia petroliera estatal Petrobras durant el seu mandat presidencial. Segons els fiscals, l’apartament i la seva decoració van costar més d’un milió de dòlars, però la defensa va assegurar que Lula mai va arribar a posseir el tríplex i va carregar contra el ministeri públic per haver donat credibilitat a la declaració d’un testimoni, l’empresari Leo Pinheiro, que havia pactat un reconeixement de culpabilitat a canvi de rebaixar la pena. “La seva paraula no és suficient per incriminar Lula”, va al·legar l’advocat de l’expresident, Cristiano Zanin, davant el tribunal, ahir a Porto Alegre. A part d’aquest dossier, Lula s’enfronta a sis imputacions més per corrupció, per casos que van des del cobrament de suborns per part de la constructora Odebrecht fins a obstrucció de la justícia i tràfic d’influències per afavorir la indústria automobilística.

També és a la llista dels més de cent condemnats en la investigació Rentat de Cotxes, la més extensa de les que hi ha en marxa al país, en què està implicada l’empresa Petróleo Brasileiro i altres companyies públiques. Poques hores després de l’inici de la vista d’ahir, l’expresident es va mostrar confiat. “Estic absolutament tranquil, amb la consciència que no he comès cap crim”, va declarar la icona de l’esquerra brasilera en un discurs a la seu del sindicat de metal·lúrgics de São Bernardo do Campo. “L’única cosa de la qual estic segur és que no deixaré de lluitar fins al dia que em mori”, hi va afegir l’antic obrer, que tenia previst participar més tard a una manifestació de suport.

LES FRASES

Estic absolutament tranquil, amb la consciència que no he comès cap crim
L’única cosa de què estic segur és que no deixaré de lluitar fins al dia que em mori
Luiz Inácio Lula da Silva
EXPRESIDENT DEL BRASIL

Una figura que polaritza el país

Redacció

Porto Alegre es va llevar ahir blindada per terra, mar i aire per evitar incidents entre els milers de seguidors de Lula que havien acampat de nit a la ciutat esperant el veredicte i els detractors de l’expresident. A les consignes “Lula president” i “Eleccions sense Lula és un frau”, s’oposaven immenses pancartes demanant presó per a l’exmandatari i ninots gegants representant-lo com un presidiari. Després de conèixer la sentència, milers de simpatitzants de l’expresident aplegats en una plaça de São Paulo no van poder amagar la indignació. “El Brasil no tindrà mai més una democràcia. Estan desmantellant la credibilitat de l’Estat. Això és un cop”, denunciava un partidari de Lula. Entre els detractors, en canvi, hi havia un ambient de festa. “Lula és la decepció més gran que ha tingut mai el Brasil. Un home que va néixer pobre, que va ascendir i va arribar al màxim càrrec podria haver fet un servei enorme al país, però ha acabat sent el president més corrupte.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana l'arrest de Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona