Política

Setge al procés sobiranista

La fiscalia demanarà activar l’euroordre si Puigdemont viatja a Dinamarca demà 

El ministeri públic està “pendent de confirmació via policial” dels moviments del president

L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas veu un risc “bastant alt” que el detinguin a Dinamarca si el jutge activa l’euroordre

La fiscalia general de l’Estat ha confirmat aquest diumenge que demanarà “immediatament” que s’activi l’ordre internacional de detenció contra el president Carles Puigdemont si finalment demà viatja fins a Dinamarca per participar en un debat organitzat per la Universitat de Copenhaguen. 

En un comunicat, la fiscalia assegura que està pendent de confirmació oficial via policial dels moviments de “l’investigat” per assistir aquest dilluns al debat organitzat pel departament de Ciències Polítiques de la citada universitat.

Si es produeix la confirmació, la intenció de la fiscalia és actuar “immediatament” i sol·licitar al magistrat instructor de la causa en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, que procedeixi a l’activació de l’euroordre de detenció i entrega, a fi de demanar a l’autoritat judicial danesa la detenció de Puigdemont.

El passat 5 de desembre, Llarena va decidir retirar les ordres europees de detenció dictades contra Puigdemont i els quatre exconsellers imputats pel procés independentista que es troben amb ell a Brussel·les, però va mantenir l’advertència d’arrestar-los quan entrin a Espanya.

Llarena va considerar que s’havien de retirar les ordres europees que va emetre contra ells l’Audiència Nacional perquè podrien condicionar l’evolució de la investigació i els possibles delictes pels quals es pugui processar els imputats.

De fet, l’advocat de Carles Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas creu que hi ha un risc “bastant alt” que el president sigui detingut durant el seu viatge a Dinamarca si el jutge del Suprem activa una euroordre. Tot i que “és cert que hi ha moviments polítics, diplomàtics, judicials i policials a nivell espanyol”, ha afegit que percep que “tampoc ho tenen del tot clar”.

En qualsevol cas, en declaracions a RAC1, l’advocat considera que l’euroordre podria arribar a temps perquè creu que “la tenen preparadíssima”. Cuevillas, però, creu “molt possible” que aquesta euroordre fos rebutjada “totalment o parcial” per part de Dinamarca, ja que, tot i que el seu codi penal inclou la rebel·lió, no es donarien els “requisits exigibles”.

Aquest dissabte, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar que “li correspon a la Fiscalia” prendre la decisió d’emetre o no l’euroordre. “Serà la fiscalia qui haurà de decidir, si existeix aquest viatge, si es pot articular el mecanisme de cooperació internacional per a la detenció”, va dir. Alonso-Cuevillas, però, li ha replicat que és el jutge instructor qui ho decideix, “ni la Fiscalia ni la Moncloa”.

L’advocat ha remarcat que el ministeri públic pot demanar-ho al jutge però que la decisió final és d’aquest últim, que també pot actuar d’ofici.

Cuevillas no veu “gaire” sentit a què Llarena aprovi ara una nova euroordre després de retirar l’anterior, dictada per l’Audiència Nacional. “No hi ha res que tingui sentit, no té sentit mantenir les imputacions, que són absolutament improcedents”, ha dit, ni tampoc que es retirés una euroordre “fent càlculs del risc de guanyar o perdre”.

La defensa de Puigdemont ha qualificat “d’insòlit” que la fiscalia emetés aquest dissabte un comunicat alertant que la immunitat parlamentària no implica “impunitat”, el dia després que Junts per Catalunya (JxCat) expliqués que estava estudiant quines implicacions “polítiques i jurídiques” pot tenir la “immunitat” que tenen els diputats. “No havia vist mai a la vida que la fiscalia fes una nota respecte a un cas concret de forma preventiva, la Fiscalia no és qui decideix com s’aplica el dret, és una part més en el procés”, ha asseverat.

Pel que fa a la investidura, l’advocat ha dit no constar-li que Puigdemont tingui decidit si tornarà a Catalunya i ha mantingut oberts tots els escenaris. A més, ha atribuït l’informe dels lletrats del Parlament en què afirmaven que el reglament de la cambra no permet una investidura a distància a una posició “defensiva”. “Actualment tothom té molta por vista la contundència amb la qual està actuant l’estat espanyol”, ha dit.

L’advocat ha afegit que ara mateix tots els escenaris de futur estan oberts, fins i tot que Puigdemont hagi de passar anys a Bèlgica, però que caldrà anar “pas a pas”. “Pensar ara mateix a més d’un mes vista és excessivament difícil”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona