Política

ROGER TORRENT

PRESIDENT DEL PARLAMENT DE CATALUNYA

“La mesa decidirà com es farà la investidura en una situació excepcional”

“Em toca designar candidat; a ell, presentar el programa, i als grups, investir-lo en funció de la confiança que els generi”

“Defensaré els drets polítics de tots els diputats, a la presó o a l’exili”

“Si Puigdemont és el candidat, hi parlaré per veure com afrontem la investidura”

Cal un govern que treballi i que paralitzi les mesures del 155, perquè la situació és dramàtica
En l’objectiu de recuperar el govern, no només hi estem d’acord JxCat i ERC, també més partits

L’endemà de ser escollit president del Parlament, Roger Torrent (Sarrià de Ter, 1979) ja iniciava la ronda de contactes amb els grups i demà ja anunciarà el candidat a la investidura. Així ha volgut visualitzar la urgència de disposar d’un govern que permeti esborrar el control que exerceix l’Estat espanyol sobre les institucions catalanes a través del 155. L’entrevista es va fer divendres, poc abans de tancar els contactes per designar candidat, i a aquesta tasca Torrent va cenyir les explicacions i evitava avançar moviments de cara a una investidura polèmica a causa de l’excepcionalitat en què viu la política catalana.

D’aquí a dos dies acaba la ronda de contactes amb els grups parlamentaris. Hi ha pressa per investir el president de la Generalitat?
Hi ha pressa per recuperar les institucions, totes, i és el que demana la ciutadania. De moment, hem tornat a posar el Parlament en mans de la gent i ara toca fer-ho amb el govern. Per tant, cal que hi hagi aviat un executiu que comenci a treballar i paralitzi el 155. La situació és dramàtica perquè afecta l’administració i els ciutadans.
Puigdemont va dir divendres que es vol veure amb vostè a Brussel·les. Serà així?
Quan tinguem clar qui és el candidat, i si és el president Puigdemont, evidentment parlaré amb ell per veure com afrontem la investidura.
Hi ha marge de maniobra per investir-lo president i evitar que l’Estat impugni i suspengui la investidura?
És una decisió que correspon a la mesa del Parlament. A mi ara el que em pertoca és determinar qui té més suports per generar una majoria al seu voltant i fixar el dia i l’hora del ple que l’haurà d’investir. Serà la mesa la que decidirà com s’haurà de fer aquesta investidura dins la situació d’excepcionalitat en què estem.
Ho decidiran en la reunió prevista dimarts que ve?
Ho anirem decidint en les pròximes reunions de mesa. El dia 31 és la data límit per celebrar el ple, però el podria convocar qualsevol dia abans.
Hi ha diferències entre els partits i vostè quan parlen de la restitució de les institucions? Sembla que, per a JxCat, inclou també les persones que hi havia abans del 155.
Crec que no. El que plantegem és que el govern recuperi la capacitat de governar, perquè hi ha un 155 que limita el que pot fer la Generalitat i la nostra capacitat de decisió com a poble. I en això estem d’acord, i no només JxCat i ERC, sinó moltes altres forces polítiques.
Puigdemont té capacitat efectiva per governar des de Brussel·les?
No em correspon a mi decidir-ho. Jo només proposo un candidat. Serà ell qui presenti el seu programa de govern i, en funció de la confiança que generi entre els grups de la cambra, es decidirà. Però ho faran els grups.
Entre els grups, hi ha la CUP, del bloc independentista, que ja ha advertit que no té gaire confiança en el programa de govern, i ara també està preocupada pel seu discurs en el ple de constitució.
Entenc les anàlisis i les valoracions que es fan des d’un enfocament partidista i polític. És el joc reglamentari i ho entenc, perquè abans he estat diputat i portaveu. Ara bé, a mi em toca aportar uns fets des de la perspectiva de president i he de procurar que totes les meves declaracions englobin els 135 diputats de la cambra.
Li han demanat que emprengui totes les mesures necessàries per fer efectiu el dret de tots els diputats electes. Què farà?
No descansaré fins a defensar i protegir els drets polítics de tots els diputats.
Encara que això impliqui vulnerar el reglament?
Defensaré els drets polítics de tots els diputats, també dels que són a l’exili i dels que estan en presó preventiva, que són els que ara mateix no poden exercir els seus drets. Perquè no fer-ho també suposa vulnerar els drets polítics i de participació dels ciutadans que els han votat. Per tant, el que em pertoca com a president de la institució és defensar els drets de tots, sense fissures.
Aquesta defensa dels drets exigirà una feina extra per a vostè i per als membres de la mesa. Té previst habilitar trobades, reunions o mecanismes de comunicació que ho facilitin?
No hem parlat encara de com s’ha de materialitzar, però és una preocupació constant. Vull tenir una relació fluida amb tots els diputats de la cambra.
Viatjarà també fins a Estremera?
Sí, és la meva intenció. I també a la presó de Soto del Real.
Abans o després de la investidura del president?
Ja ho veurem. No depèn de mi el dia de visita, perquè estic subjecte a la normativa de les presons.
Si finalment s’investeix Puigdemont, preveieu que l’escenari sigui de bloqueig amb el ple suspès?
No vull especular amb escenaris. Formalment, no tenim encara candidat, i després, en funció de les circumstàncies de la persona escollida i del Parlament, ja veurem com afrontem aquesta investidura. La decisió serà de la mesa. No em vull avançar a cap esdeveniment.
Un possible escenari seria l’empat en la votació de la investidura. Ja saben com es resoldria aquesta situació?
Insisteixo: no vull parlar d’escenaris, però, en tot cas, és el grup parlamentari que proposa candidat el que hauria d’aportar una majoria de suports que permeti que la candidatura pugui tirar endavant.
En el seu discurs va parlar molt de restituir. La CUP demana concreció. Què és el que s’ha de restituir? L’autonomia o la República simbòlica?
Em pertoca restituir les institucions, i ara, com a president del Parlament, em toca restituir el govern de la Generalitat. El rumb polític el fixaran els grups i el govern.
Ha tingut algun tipus de comunicació amb representants de l’Estat?
No, no he tingut cap trucada ni cap contacte.
Quin pes creu que pot tenir la repressió judicial en la presa de decisions de la mesa?
Decidir el president d’un país és una qüestió estrictament política, i el drama és que hem d’estar parlant d’això sota una amenaça judicial. Democràticament, això és un desastre, però és el context que hi ha i intento afrontar-lo amb la màxima naturalitat. Abans d’acceptar el càrrec, ja sabia en quin context hauria de treballar. Ho tinc perfectament assumit i assumeixo totes les conseqüències.
Sabem que ja ha parlat amb Puigdemont, però ha pogut parlar amb Junqueras? Hauria de ser ell el vicepresident del govern?
No, no hi he pogut parlar. Ho he fet indirectament i, en tot cas, el missatge que ell ens envia és persistir i resistir, i que procurem recuperar les institucions, que és el missatge que també ens han donat els votants. Si ha de ser vicepresident o no, no em pertoca decidir-ho a mi.
Va exigir als grups respecte per la institució i Carme Forcadell creu que en la legislatura anterior es van traspassar línies vermelles. Vostè també ho creu?
Jo el que demano és respecte pels diputats, per la institució i pel mandat democràtic sorgit de les urnes.
Com preveu el mandat? Tranquil com l’ha iniciat o convuls com el que va acabar Carme Forcadell?
Espero que es faci bo el prec de respecte mutu que vaig llançar l’altre dia. Em faig meu el mandat de Forcadell i imprimiré una línia de continuïtat. Vaig veure com Forcadell defensava fins a les últimes conseqüències que al Parlament es pogués parlar de tot. Va intentar posar per damunt de tot la dignitat de la institució i no sempre se la va ajudar. I ara es troba en una situació judicial injusta.
Ja s’ha reunit amb els comuns. Percep algun canvi respecte al mandat anterior?
Sí, i agreixo la bona predisposició dels comuns, així com de la resta de grups. Les relacions polítiques ja seran responsabilitat dels grups. I les aliances, també.
Va ser el primer a denunciar el fet que només hi hagi una dona a la mesa del Parlament. Té pensat emprendre alguna acció per revertir-ho?
Estudiarem què hi podem fer. Caldrà que ho esmenem en la pròxima configuració de les comissions legislatives. Jo faré tots els possibles per resoldre aquesta situació, però ens hi hem de posar tots, començant pels grups parlamentaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona