Política

“Entre ser president o presidiari, millor president”

Puigdemont es manté ferm en la seva candidatura i assegura que es pot governar des de Brussel·les

Viatjarà dilluns a Dinamarca per participar en un debat sobre la situació a Catalunya

Ni un pas enrere ni un pas al costat. Carles Puigdemont es manté ferm en la seva candidatura com a president i defensa que una investidura a distància és viable, igual que governar des de Brussel·les. “Entre ser president o ser presidiari, prefereixo ser president. Crec que puc servir millor en aquestes condicions, en les altres no podria”, va remarcar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Puigdemont va deixar entreveure que no tornarà a Catalunya si no hi ha garanties, perquè seria empresonat immediatament en virtut de l’ordre espanyola de detenció dictada contra ell i els quatre consellers a l’exili. Entre reixes, considera, no seria útil per a la ciutadania que el va votar. “A la presó no em podria entrevistar ni fer moltes de les coses que faig”, va subratllar. Per tant, el projecte que veu més factible és que pugui governar des de Bèlgica i que sigui investit a distància a través d’una fórmula que no va voler revelar. Els lletrats del Parlament s’hi han mostrat contraris, igual que el govern espanyol, però el que va ser cap de llista de Junts per Catalunya va matisar que la feina dels advocats és “assistir” la mesa, que és qui pren les decisions: “Els lletrats no són l’escó 136.”

Segons la seva opinió, el reglament de la cambra no impedeix que pugui ser investit des de Brussel·les, ja sigui de manera telemàtica o per delegació i, per tant, no hi hauria d’haver cap problema. La Moncloa, però, ja ha assegurat que no ho permetrà i és possible que el rei tampoc signi la investidura. “No té cap dret a subvertir el mandat legal”, va afirmar. Puigdemont va recordar que el missatge que els catalans van donar el 21-D, amb la victòria de l’independentisme, va ser de derrota de l’aplicació del 155.

L’única cosa que faria desistir el president de la seva convicció de ser investit seria que la majoria de la cambra catalana li retirés “l’autoritat“ que li va “donar en la investidura”. “El Parlament m’ha escollit i cap parlament m’ha retirat la confiança, que és qui ho ha de fer”, va reblar.

De Bèlgica a Dinamarca

Puigdemont viatjarà dilluns a Dinamarca per participar en un debat sobre Catalunya i serà la primera vegada que surti de Bèlgica des que va arribar-hi després de la declaració d’independència del 27 d’octubre. Puigdemont parlarà sobre la “situació política actual a Catalunya i els reptes de Catalunya en el context europeu”, segons ha anunciat la Universitat de Dinamarca al seu web. El debat, que organitza el departament de ciències polítiques de la universitat danesa, tindrà també la participació de dos experts, Marlene Wind i Christian F. Rosboll, i serà moderat pel catedràtic i cap del departament, Mikkel Vedby Rasmussen.

La justícia espanyola va retirar l’euroordre de detenció contra Puigdemont i els quatre consellers a l’exili, i, per tant, segons va matisar ahir Alsa Artadi, tots “tenen dret a la llibertat de moviment” pels països europeus excepte Espanya, on sí que els espera una ordre d’arrest. Això sí, Artadi va admetre que sempre hi pot haver cert riscos, en el sentit que el jutge pogués emetre una altra euroordre d’urgència perquè Dinamarca l’executés de seguida.

LA FRASE

Tenim el deure de mantenir la dignitat i legitimitat de les institucions i de no rendir-nos
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona