Política

parlament

investidura

La CUP avala Puigdemont però vol negociar el programa

Insten JxCat i ERC a habilitar mesures perquè tots els electes puguin votar sense restricció

El president del Parlament acaba avui els contactes per designar el candidat amb més suports

El president del Parlament, Roger Torrent, ha accelerat l’agenda de contactes amb els portaveus dels partits fins al punt que avui té previst, si no hi ha problemes d’agenda, acabar la tanda amb els representants de tots els grups per poder, la setmana que ve, designar el candidat amb més suports perquè se sotmeti el dia 31 al ple d’investidura.

El president, Carles Puigdemont, és qui s’entreveu que tindrà més suports gràcies a la majoria d’escons del bloc independentista. Ahir, de les quatre trobades que va mantenir Torrent amb els partits, només la CUP va reconèixer la legitimitat de Puigdemont pel fet de ser “el primer candidat a poder ser investit president”. Les raons per als anticapitalistes són tres; és el president legítim abans que s’imposés l’article 155 que el va destituir, és el president legítim a l’exili i perquè així ho han decidit les urnes, va explicar el cap de llista de la CUP, Carles Riera.

Tanmateix, el número u de la llista de la CUP va reiterar de nou que la seva decisió final no dependrà del nom del candidat, sinó del programa d’acció política que comporti “la materialització de la realitat republicana”. Per aquest motiu, Riera va instar Junts per Catalunya i ERC a negociar el programa.

Els anticapitalistes, a més a més del programa, també han posat el focus en l’exercici del dret de representativitat democràtic dels diputats electes que són en presó preventiva i a Brussel·les investigats per un delicte de rebel·lió. “Han de fer tots els esforços possibles per habilitar les mesures que permetin als electes votar “sense restricció”. “Cal que es posin al servei de la democràcia i dels drets polítics, encara que això impliqui generar un conflicte amb l’Estat espanyol”, indicava Riera. Els anticapitalistes admeten que després de la conversa amb Torrent encara no tenen clar si el projecte que es vol construir és el de la República.

Torrent va tancar ahir la tanda de contactes amb el candidat de la CUP, però la jornada s’havia iniciat amb la reunió amb el candidat de Catalunya En Comú Podem, Xavier Domènech, que va anunciar el seu vot negatiu a la investidura de Puigdemont o a qualsevol altre candidat de la formació de Junts per Catalunya. Els comuns van argumentar que no donaran el seu suport a un partit, el PDeCAT, que és hereu de CDC, implicat en casos de corrupció i que encara no ha donat explicacions sobre la sentència del cas Palau.

El no dels comuns se sumarà als que ahir ja van anunciar la resta de forces a l’oposició. El PP i el PSC també dipositaran un vot negatiu que, conjuntament amb els de Ciutadans, que es reuneix avui amb el president, configuren un bloc format per 65 escons. Els independentistes, d’altra banda, sumen 70 escons però cal recordar que hi ha 8 diputats electes que no poden exercir el vot i de tots ells només tres, els que estan en presó preventiva, tenen més fàcil dipositar el vot a través de la delegació de vot que es va emprar en el ple de constitució.

La tanda es tanca avui amb les forces majoritàries del bloc independentista. Junts per Catalunya estarà representat pels diputats Elsa Artadi i Eduard Pujol, mentre que per ERC hi assistirà Marta Rovira. Tancarà el cicle de contactes la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas al migdia. La formació taronja no ha trobat de moment prou suports per presentar la seva candidatura a presidir la Generalitat.

No avalarem un partit hereu d’un altre condemnat per corrupció i que no ha ofert explicacions
Xavier Domènech
Catalunya en comú podem
Desitgem que la legislatura discorri en l’estricte respecte a la legalitat constitucional i estatutària
Miquel Iceta
psc
Demanem al president que, en cas de conflicte, dirimeixi a favor dels drets democràtics
Carles Riera
cup

El PP acusa Ciutadans de “falta de patriotisme”

El líder del PP, Xavier García Albiol, va acusar ahir Ciutadans de “falta de patriotisme” per no haver ajudat els populars a tenir grup propi al Parlament. La guerra de l’escó ha portat el líder del PP a retreure a la candidata de la formació taronja que no es presenti com a candidata “constitucionalista” a la investidura. Albiol va comparèixer en roda de premsa després de reunir-se amb Torrent, en el marc de la tanda de contactes que el nou president del Parlament manté amb els líders dels grups parlamentaris. El dirigent popular va aprofitar el contacte amb els mitjans per tornar a carregar contra Ciutadans, que s’ha negat en rodó a facilitar un esco als populars perquè puguin tenir grup propi i així garantir una majoria de vots constitucionalistes en les comissions legislatives. “Vull recordar a Cs que les investidures no cauen del cel i no venen per si soles, has de teixir complicitats, buscar acords amb els partits polítics”, lamentava. Cs creu que el PP només busca la subvenció que atorga el grup propi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA