Política

tribunals

cas bemba

Arrenca el judici del cas Bemba 14 anys després

Els acusats, entre els quals hi ha l’exjugador del Barça Oleguer Presas, neguen haver participat en cap incident la nit del comiat del bar situat a Sabadell

El govern actual els dona suport

El judici pel conegut com a cas Bemba va arrencar ahir als jutjats de Sabadell, gairebé 14 anys i mig després dels fets. La nit del 27 de setembre del 2003, el bar Bemba, un espai habitual de trobada de joves alternatius i crítics amb el govern socialista de l’exalcalde Manuel Bustos, s’acomiadava i el que havia de ser una festa va acabar amb unes hores de corredisses, trencadisses, detencions i més d’una vintena de ferits al centre de la ciutat i l’actuació de la nova brigada d’intervenció ràpida– els antiavalots– de la Policia Municipal i d’agents de la Policía Nacional. Els onze acusats entre els quals hi ha l’exjugador del Barça Oleguer Presas, tenien entre 18 i 22 anys quan els van detenir. Ahir, davant del jutge, negaven haver comès els delictes dels quals se’ls acusa –es demanen penes de fins a dos anys de presó per atemptat a l’autoritat i lesions– i, per tant, la seva participació en els incidents. En canvi, van assegurar haver tingut “por” i haver sofert “indefensió” davant l’actuació policial, qualificada de “desproporcionada”. La defensa va demanar la prescripció dels presumptes delictes, a més de qualificar de “vergonya” que gairebé quinze anys després se celebri el judici i va recordar que hi ha uns drets fonamentals que estableixen que “tothom té dret a tenir un judici en una data raonable”. Està previst que hi hagi una segona jornada el 7 de febrer amb les declaracions dels testimonis, entre els quals hi ha el cap de la Policia Municipal l’any 2003, Jordi Roviralta, i el portaveu socialista Josep Ayuso.

A primera hora del matí, es van concentrar davant dels jutjats un centenar de persones per donar suport als acusats. Hi havia l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, de la Crida per Sabadell, i alguns regidors. “Considerem que no hi ha causa. Des del primer dia hem estat al costat dels moviments socials i cal ressaltar que una de les primeres mesures del govern actual va ser dissoldre la unitat d’intervenció ràpida”, deia ahir Serracant a l’hora d’argumentar per què el govern quadripartit mostrava el seu suport al col·lectiu. “La nostra política respecte a la Policia Municipal està als antípodes de la política del govern Bustos”, hi afegia.

La intervenció policial va generar molta polèmica a Sabadell, com es va demostrar al carrer dies després dels fets amb una gran manifestació. De fet, El cas Bemba es va convertir en un dels exemples utilitzats a la capital vallesana per explicar el que es va acabar definint com a estil Bustos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona