Política

RAMON ROYES

ALCALDE DE CERVERA DES DEL 2011. NO REPETIRÀ EN EL CÀRREC

“La política pot ser una eina d’enaltiment de la mediocritat”

Dolgut amb el seu partit, el PDeCAT. Esgotat pel desgast de la feina d’alcalde, que considera mal pagada, i orgullós dels canvis a la ciutat. Royes no descarta res, però torna a l’empresa

Per què va presentar-se i per què es retira ara?
Tenia el somni de fer coses per Cervera i entrar en política era la possibilitat de fer-ho en un partit gran, CiU, i amb un pressupost de 10 milions de l’Ajuntament que permetia transformar moltes coses. Ara se m’ha acabat aquell entusiasme i pesen més les coses negatives que les positives. Val més deixar-ho a temps, abans que esdevingui una mala experiència personal.
Però no tothom ho anuncia en roda de premsa, amb crítiques al partit i a part de la ciutat.
Cadascú és com és, pel bo i pel dolent. Jo sempre he expressat els meus sentiments i la gent que m’estima diu que em fa vulnerable. El 2011 reivindicava una altra manera de fer política, on es veiés la cara humana dels polítics. Una roda de premsa és un certificat i tenia necessitat d’explicar-me. Potser algú hi pot veure ressentiment. No ho sé. Ho he passat molt malament i estic en procés de dol. No he tingut el suport de bona part de la ciutadania i m’ha fet mal.
I la decepció pel suport del PDeCAT?
Arran de la feina feta a Cervera, el partit ha vist que jo podia aportar més coses més enllà de l’Ajuntament. Diverses vegades se m’havia promès, però no s’ha materialitzat. És legítim intentar progressar, tenir noves responsabilitats i reptes. I millorar també la qualitat de vida, perquè tots tenim família i hem de pagar factures. La feina d’alcalde no està ben pagada.
La política pot ser molt dura i en l’àmbit municipal no està ben retribuïda. És per una qüestió d’imatge?
Si es modifiquen els sostres legals serà més fàcil atraure a la política més gent amb talent. La comparació amb empreses que facturen 10 milions amb més de 100 treballadors i els 2.000 i escaig euros nets del de l’alcalde de Cervera no tenen sentit. Jo he donat anys de la meva vida i m’he buidat absolutament. La política pot ser una arma de destrucció massiva de talent i una eina d’enaltiment de la mediocritat.
Què ha estat el més difícil?
Les traves que et posa la gent contínuament. Qualsevol cosa que decideixes és criticada i jutjada per milers de persones, sobretot ara amb les xarxes socials. Has de tenir l’esquena ampla, d’acord, però no hauria d’anar amb el càrrec el desgast continuat i la posada en dubte perpètua de la intencionalitat. Ara, amb la remodelació del centre acabada, molts em donen copets a l’esquena. Molts d’aquests m’ho havien fet passar malament, perquè jo tenia claríssim que s’havia de fer i ells no van dubtar a insultar-me. Estem envoltats de mediocritat i això desgasta molt.
Els resultats electorals ja mostren la complexitat de la política cerverina, que arriba a ser ferotge. No passa arreu.
No passa arreu, no. La raó la desconec. Pot ser la mentalitat conservadora segarrenca, tot i que hi ha gent oberta i amb empenta, però també molts que ni fan ni deixen fer. I molts cacics: dels partits, econòmics, culturals... quan trepitges alguna cosa que per a ells és sagrada van a totes.
Es penedeix d’haver acceptat entrar en política?
No, ha estat increïble i un honor poder ser alcalde de la meva ciutat. És una etapa que no canvio per res. Em sento molt orgullós de la millora de la ciutat.
I quina és la que més valora?
Els nous espais per a vianants són qualitat de vida, terrasses que no existien, impuls al comerç, a les entitats per fer coses al carrer, al turisme. Però també estic molt orgullós d’haver estat la primera ciutat cardioprotegida de les terres lleidatanes i de la reducció de 800 a 400 aturats. El mèrit és dels empresaris, però se’ls ha acompanyat a l’Incasol perquè s’instal·lin grans superfícies, s’han fet reformes puntuals del POUM... És pensar en gran per Cervera.
Deixa la militància al PDeCAT?
Ara mateix no és una priorat. Independentment de les persones que hi ha al davant, com a filosofia política sempre defensaré la manera de fer del PDeCAT, perquè dona suport al petit empresari.
Crec que ha rebut ofertes d’altres partits. No les acceptarà?
El què faré, no ho sé. Tampoc vull ser esclau de les meves paraules. Sempre he fet el que m’ha semblat. No crec que es doni cap situació en la qual m’hagi de replantejar res, perquè crec que desgraciadament jo interesso mentre sigui alcalde de Cervera i fins ara no m’ha arribat cap repte important de país. Si m’arriba, l’estudiaré.
A què es dedicarà després de les eleccions de l’any vinent?
Vaig deixar la meva empresa completament abandonada per Cervera. I no és cap retret. Miraculosament encara continuem vius i torna a motivar-me el repte de salvar-la, els llocs de treball i poder tornar a fer-la créixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom