Política

Els lords tindran l’última paraula sobre el ‘Brexit’

El comuns aproven el projecte de llei del ‘Brexit’

Els nacionalistes escocesos esperen que els nobles hi incloguin les seves esmenes

La Cambra dels Comuns (cambra baixa) del Parlament britànic va votar ahir a favor de tirar endavant la proposta de la gran llei del Brexit amb el vot a favor de 324 diputats i en contra de 295, una diferència de només 29 vots. S’envia ara la proposta de llei a la Cambra dels Lords (cambra alta), on serà debatuda a finals d’aquest mes de gener. Ahir no es va produir cap revolta al Partit Conservador com va succeir abans de Nadal, i tampoc no s’hi van incloure esmenes.

Els comuns van tombar per 322 vots a 295 l’esmena del Partit Nacional Escocès (SNP) per evitar que les competències sobre pesca i ramaderia que ara té Brussel·les passin a ser gestionades des de Londres. Els nacionalistes escocesos esperen que l’esmena sigui proposada als Lords.

La llei del Brexit ha de permetre convertir tota la legislació europea en britànica (més de 30.000 lleis) a partir del 29 de març del 2019, quan es materialitzi la seva sortida del club europeu, per evitar que es produeixi cap buit legal.

Després de diversos mesos d’intens debat, la proposta passarà ara a la cambra dels nobles, que és majoritàriament proeuropea i on els conservadors no tenen majoria. O sigui que encara hi pot haver canvis. Els nobles britànics poden tornar la llei als Comuns si ho consideren i recomanar la introducció d’esmenes.

Previsió d’esmenes

Ahir, Ken Clarke, un dels diputats amb més pes dins del partit i europeista, va dir que creia que els lords esmenaran el projecte de llei, un fet poc habitual, ja que els nobles acostumen a respectar les decisions dels comuns. “La idea que el projecte de llei passarà sense problemes per la Cambra dels Lords és una il·lusió”, va expressar el veterà polític. I hi va afegir: “Espero que a l’altra cambra facin un gran nombre de canvis.”

El Parlament ja va imposar una important derrota abans de Nadal quan onze diputats conservadors liderats per l’ex-fiscal general Dominic Grieve es van rebel·lar contra les ordres del partit i van votar a favor d’incloure una esmena que obliga el govern a sotmetre a votació el pacte final a què arribi amb la UE, i a convertir-lo en llei.

Temorenca d’una nova derrota que hauria minat encara més la seva autoritat, Theresa May va cedir i va decidir donar als diputats la possibilitat d’esmenar el compromís de fixar la sortida de la UE el 29 de març del 2019 a les onze de la nit, una de les clàusules polèmiques de la proposta de llei. En aquesta ocasió no hi va haver cap revolta.

Durant el debat, dimarts, Grieve, el líder dels rebels, va criticar que no s’hagués inclòs en l’ordenament jurídic britànic la carta dels fonamentals de la UE. “Em sembla que deixar aquest afer per més endavant i dir «no us preocupeu, tot anirà bé», transmet un missatge molt estrany.”

Oxigen a May

El ministre del Brexit, David Davis, es va mostrar satisfet pel resultat i va declarar que “aquesta és una peça de legislació clau que pretén maximitzar la certesa per a individus i empreses després de la sortida de la UE”. El govern britànic està a punt de començar a negociar la futura relació comercial, que és la qüestió més vital per al país. L’aprovació del projecte de llei d’ahir dona una mica d’oxigen a la primera ministra de cara a aquestes negociacions.

LA XIFRA

29
vots
és la diferència que la llei ha tingut a favor per tal que passi a la fase següent.

Campanya per l’article 49

Des de fa molts mesos s’està parlant de celebrar un nou referèndum del Brexit. Son cada cop més les veus que aposten per una nova consulta. L’ex-primer ministre Tony Blair i l’ex-vice-primer ministre Nick Clegg lideren la campanya. Fins i tot Nigel Farage, exlíder de l’UKIP i un dels principals promotors del Brexit, va declarar la setmana passada que estaria a favor d’una nova votació, en el seu cas per fer més clara la victòria del Brexit i forçar Theresa May a trencar totalment amb la Unió Europea, que és el que li demanen Farage i la meitat del Partit Conservador. L’última enquesta indica que si es fes un nou referèndum guanyaria l’opció de quedar-se a la UE amb un 55% dels vots.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va dir ahir al Parlament Europeu que el Regne Unit podria tornar a unir-se a la UE mitjançant l’article 49 del Tractat de Lisboa. Hauria d’enviar una sol·licitud al Consell Europeu com qualsevol altre país que volgués formar part del club europeu.

Per la seva banda, dimarts passat el president del Consell, Donald Tusk, va afirmar que el Regne Unit seria benvingut si decidís revertir el Brexit. No obstant això, la primera ministra, Theresa May, ha deixat clar que aquesta no és una opció, i el líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, va assegurar ahir que no lideraria cap campanya per quedar-se a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona