Política

Detingut un exespia per haver venut dades de la CIA a la Xina

Les accions haurien provocat la pèrdua d’una vintena d’informants i fonts secretes

L’exestrateg presidencial Stephen Bannon serà interrogat pel cas de la trama russa

L’administració nord-americana va detenir a principi d’aquesta setmana un exespia que hauria exposat la xarxa de la CIA a la Xina, posant en perill les operacions al país asiàtic i provocant la pèrdua d’una vintena d’informants. Jerry Chun Shing Lee, naturalitzat nord-americà i que residia a Hong Kong, va ser acusat d’haver-se quedat material “altament confidencial”, per la qual cosa podria ser condemnat a deu anys de presó. De moment no se l’acusa d’haver filtrat la informació als xinesos, ja sigui per falta de proves físiques o per no desvelar alguna operació més gran.

L’operació feia anys que estava en marxa, des que fa sis anys es va descobrir que l’exespia viatjava amb dues llibretes amb notes manuscrites amb informació sobre empleats de la CIA (amb noms reals i telèfons personals), i missions en curs. Segons diversos mitjans, Lee va passar la informació a Pequín per ajudar a desmantellar la xarxa d’informants, ja fos a través de la detenció o l’execució.

Lee no és el primer talp que cau com a responsable d’un dels fracassos més estrepitosos de la intel·ligència nord-americana dels últims anys, que s’afegia a la pèrdua d’efectius a Rússia per la “traïció” de dos agents federals.

Fiscal especial

D’altra banda, l’acció en el Russiagate continua. El fiscal especial del cas, Robert Mueller, va citar a declarar Stephen Bannon, exestrateg en cap de la Casa Blanca i excap de campanya del llavors candidat Donald Trump, per esclarir alguns aspectes de la investigació sobre la possible ingerència russa en les eleccions.

Tot sembla indicar que les preguntes s’enfocaran en dos aspectes: l’acomiadament fulminant de James Comey, el director de l’FBI que investigava el cas; i el coneixement sobre la reunió entre el primogènit del mandatari nord-americà i agents russos que li van prometre informació bruta sobre l’aleshores candidata presidencial Hillary Clinton; una trobada que Bannon va considerar una “traïció” i un gest “antipatriòtic”.

Tot indica que Bannon col·laborarà totalment amb el fiscal especial, que en un principi l’havia citat a declarar davant d’un jurat, però que finalment serà interrogat per l’equip investigador. Si ho fa, serà la primera vegada que parla sobre el tema, ja que dimarts es va negar a respondre a la citació d’un dels comitès del Congrés que està revisant el cas seguint ordres directes de la Casa Blanca, tot i que ja no hi treballa i els lligams semblaven trencats després de les revelacions del polèmic llibre Fire & Fury, del periodista Michael Wolff.

Trump, gairebé obès i pren pastilles contra la calvície

El doctor del president Donald Trump, Ronny Jackson, es va contagiar del llenguatge hiperbòlic de l’administració nord-americana en resumir la salut del mandatari d’“excel·lent” tot i els mals hàbits alimentaris del magnat, un fet que va relacionar amb una “genètica increïblement bona” i una vida allunyada del tabac i l’alcohol. Els resultats de l’examen mèdic no amaguen, però, que el president està al llindar de l’obesitat, fet que l’obligarà a perdre, aquest any, entre 4 i 7 quilos. Ho intentarà amb una dieta baixa en greixos i carbohidrats que canviï el consum exclusiu de menjar ràpid i refrescos, ja que “no està entusiasmat” amb una rutina que inclogui fer exercici.

A banda, se li augmentarà la dosi per fer-li baixar els nivells de colesterol, i es va informar que pren una pastilla diària per evitar la caiguda dels cabells.

Trump, de 71 anys, també es va sotmetre a una senzilla prova cognitiva per intentar calmar el debat sobre la seva salut mental, i que va superar sense problemes. “No veig cap raó en absolut per pensar que el president pugui tenir cap problema de raonament. La seva ment és molt aguda, està intacta”, va resumir el doctor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA