Política

Eleccions 21-D

“El nacionalisme és guerra”

Manuel Valls entra en campanya per fer costat a PP i Ciutadans

L’exprimer ministre francès i l’escriptor Vargas Llosa desacrediten ferotgement el procés sobiranista en un acte amb Arrimadas i Rivera

El 17 de gener del 1995, davant el Parlament Europeu, el president francès François Mitterrand va ser llargament ovacionat després de proclamar que “el nacionalisme és la guerra”. En aquell discurs, Mitterrand va recordar el passat tenebrós de l’Europa de la primera meitat del segle XX i va fer una crida a preservar la pau. Vint-i-dos anys després d’aquell discurs, l’exprimer ministre francès i barceloní de naixement Manuel Valls va recuperar, ahir, les mateixes paraules de Mitterrand per fer la seva particular valoració del sobiranisme català, en un acte de Ciutadans a Barcelona en què també van participar Inés Arrimadas, Albert Rivera i Mario Vargas Llosa.

L’acte de Ciutadans va ser un dels dos en què Valls va prendre part, ahir, a Barcelona, sempre fent costat a les forces espanyolistes. A primera hora del matí, va participar en un cafè col·loqui amb Xavier García Albiol i la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, en què va repetir el mateix discurs que les últimes setmanes s’ha sentit a tants líders europeus que han tancat files amb els dirigents de l’Estat espanyol. “Espanya té una constitució que és una de les més democràtiques d’Europa, i dins d’una democràcia hi ha unes regles que s’han de respectar”, va dir Valls.

L’exprimer ministre francès va continuar donant lliçons d’estadista i d’europeisme des de l’escenari del Teatre Goya, que és on la candidatura d’Arrimadas va citar l’exsocialista francès i el premi Nobel de literatura per fer un acte de campanya pota negra i que va envalentir Albert Rivera a dir que “hi ha un perfum” de victòria.

Davant una platea plena, que va quedar petita per encabir tothom que va voler acudir a l’acte,Valls i Vargas Llosa van competir per veure quin dels dos desacreditava amb més contundència el procés independentista i els seus líders. Valls no en va tenir prou de recordar el fantasma de les guerres enceses pel feixisme a Europa que va carregar també contra Carles Puigdemont, titllant-lo d’“antieuropeu” i va fer mofa d’“aquells que esperaven un missatge d’Europa”, en relació a a les crides fetes des del govern de la Generalitat després de l’1 d’octubre instant les autoritats europees a fer una mediació en el conflicte català.

Al seu torn, Vargas Llosa va titllar els partits sobiranistes de reaccionaris, primitius, anacrònics, antidemocràtics, carregats de prejudicis i amb fixacions ideològiques. L’escriptor peruà no en va tenir prou i va dedicar unes paraules exclusives a la CUP, titllant aquest partit de “reaccionari i tradicionalista”, en contraposició a la “conducta progressista” de Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona