Política

Casamitjana confirma que Puigdemont va advertir sobre les amenaces de l’Estat si es feia la DUI

“La vida de les persones era una ratlla vermella que mai travessaríem cap dels que hi érem”, explica l’exdiputada de Junts pel Sí

Puigdemont hauria manifestat el 26-O que no estava disposat a ser “el president que porta morts i sang als carrers”

El President ja parlava de la violència a l’entrevista publicada per El Punt Avui dijous

L’exdiputada de Junts pel Sí Magda Casamitjana ha confirmat amb dos tuits que el president Carles Puigdemont va advertir “unes quantes vegades” en una reunió amb els diputats del grup sobre les amenaces de l’Estat amb violència als carrers si es declarava la independència i que aquest dimarts publica ’Nació Digital’. “Certifico el que s’explica sobre les amenaces de l’Estat. El President ho va dir unes quantes vegades aquell dijous al matí. Res no el podia aturar però la vida de les persones era una ratlla vermella que mai travessaríem cap dels que hi érem”, explica Casamitjana. Posteriorment, replicant un tuitarie que li demana que identifiqui les fonts, l’exdiputada assegura que els ho va dir el president i que no van “dubtar” de la paraula de Puigdemont. “No dubto ara tampoc”, finalitza. El Punt Avui, que va entrevistar el President i els consellers a Brussel·les la setmana passada, també va publicar les reflexions de Puigdemont sobre la violència amenaçadora des de Madrid. Es va publicar dijous, dia 16 de novembre.

Segons s’ha publicat, el President Carles Puigdemont va avisar als diputats de Junts pel Sí el passat 26 d’octubre que l’Estat preparava una dura resposta “amb morts” i violència al carrer si el Parlament declarava la DUI i els va anunciar que convocaria eleccions. “No estic disposat a ser el president que porta morts i sang als carrers, vam dir que no passaríem aquesta línia, vam dir que amb perseverança ho faríem” va dir Puigdemont en una trobada a l’Auditori del Palau de la Generalitat i hores abans de la convocatòria d’una roda de premsa que havia d’anunciar la dissolució el Parlament i la convocatòria dels comicis. Finalment, però, Puigdemont va descartar aquesta opció en no tenir garanties del govern espanyol per fer virar la situació.

D’aquesta manera, l’advertència de Puigdemont van en la mateixa línia de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que divendres passat va assegurar que el govern espanyol va amenaçar amb un escenari de “violència extrema” i “morts als carrers”, en una entrevista a RAC1. Segons Rovira, l’executiu espanyol de Mariano Rajoy va “fer arribar per moltes fonts molt fiables” a la Generalitat i a Europa les seves intencions, així com el possible desplegament de l’exèrcit, i que això va ser el que va provocar la “reflexió” del president Carles Puigdemont i la resta dels consellers ara destituïts.

El president va traslladar als diputats que l’Estat provocaria escenaris de violència i tumults per després culpabilitzar la CUP i organitzacions afins, segons detalla ’Nació Digital’, que afegeix que el president estava disposat que el titllessin de “covard” per desistir a última hora però que no podia carregar amb consciència que el responsabilitzessin per possibles víctimes al carrer.

El dia abans d’aquesta reunió al Palau de la Generalitat, convocada amb urgència a primera hora del matí del dia 26 d’octubre pel president de Junts Pel Sí, Lluís Corominas, els diputats de Junts pel Sí s’havien reunit al Parlament per fixar la posició del grup sobre els efectes dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre i es va acordar tirar endavant amb la declaració d’independència, sempre i quan no hi hagués violència al carrer o hi hagués el temor que es prenguessin totes les institucions d’autogovern de cop.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona