Política

Eleccions 21-D

Preparats per al 21-D

Els partits intenten obrir el ventall incorporant a les llistes a Lleida perfils independents o d’altres espais polítics

A Lleida el 2015 JxSI i la CUP van sumar 11 dels 15 escons en disputa

Els partits i candidatures que concorren a les eleccions del 21 de desembre al Parlament ja tenen a punt les llistes de les persones que optaran a ser diputats des de les diferents demarcacions catalanes. A la demarcació de Lleida hi ha en disputa 15 escons de diputat. El 2015 es va imposar de forma clara Junts x Sí amb 10 diputats i el 55% dels vots, que ara es disputaran les candidatures de JxCatalunya i ERC. Ciutadans va obtenir 2 diputats i l’11,58% dels vots, i el PSC, CUP i el PP un diputat cadascun, amb el 8,43%, 8,15% i 7,29% de vots respectivament. Els Comuns no van aconseguir escó per Lleida tot i arribar al 4,30%, ni la Unió.cat de Duran i Lleida, amb el 3,56%, un percentatge aquest darrer que els socialistes confien a sumar al seu favor amb la incorporacions d’algunes figures dels democratacristians a les seves llistes.

Dos anys després, la situació política catalana és absolutament diferent: una part del govern català és la presó i una altra a l’exili i afronten peticions de penes de fins a 30 anys, els líders d’Omnium i l’ANC han estat també represaliats per l’Estat, el Parlament va declarar la República catalana idependent però no la va implementar per evitar escenaris de violència arran de la previsible repressió de l’Estat, i el govern espanyol ha suspès temporalment l’autonomia amb el suport del Ciutadans i el PSOE a través de l’article 155 i ha convocat unes eleccions amb la idea de canviar la majoria parlamentària, mentre que les forces independentistes, tot i considerar el 155 i la convocatòria electoral com a il·legítima i tot i tenir els seus líders principals empresonats o a l’exili, han optat per concórrer amb totes les seves forces per tal de recuperar el control de les institucions i demostrar que a la societat catlana hi ha una majoria política favorable a la República independent declarada el passat 27 d’octubre. Si les eleccions del 2015 eren considerades un plebiscit pels independentistes, les del 21 de desembre ho tant per aquestes forces, com també per les que han optat per donar suport al 155 com a via per canviar l’actual majoria parlamentària.

Serret, número 1 d’ERC

Aquesta situació extraordinària es veu en la composició de les llistes de les candidatures. ERC és la que presenta la situació més singular, amb la seva cap de llista per Lleida, la regidora d’Agricultura Meritxell Serret, a Brussel·les mentre es resol la seva situació judicial i alhora manté viu el govern legítim destituït amb per l’Estat amb l’article 155. El segon lloc l’ocupa Bernat Solé, alcalde d’Agramunt i diputat en la legislatura del 2015 per JxSí, i incorpora en el tercer lloc Gemma Espigares, provinent del moviment estudiantil de la UdL. El secretari general dels republicans al Pirineu, Francesc Viaplana, ocupa el quart lloc, i el cinquè l’alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada el 2015 Montse Farnells. ERC incorpora membres de Demòcrates (els independentistes de l’antiga UDC) i de MES i Avancem (sobiranistes d’esquerres provinents del PSC), amb l’exsenador Jordi Souto (Demòcrates) i la regidora d’Alguaire Elvira Larrègula (MES).

Societat civil al PDeCAT

JxCatalunya, la candidatura impulsada pel president Puigdemont i el PDeCAT, és la que incorpora més independents provinents del món civil i cultural. L’encapçala a Lleida Josep Maria Forné, president del Banc dels Aliments a Lleida i que ja va ser cap de llista de JxSí. També incorpora en llocs alts de la llista personalitats del món cultural de Lleida com el president de l’Orfeó Lleidatà, Xavier Quinquillà, la directora de l’IEI, Montserrat Macià, l’arquitecta Cristina Casol i la periodista aranesa Anna Geli. Amb ells, com a pesos del PDeCAT en els llocs de dalt hi ha l’alcalde de Mollerussa i fins ara diputat al Congrés, Marc Solsona, i la regidora de Sort Imma Gallardo.

Boya i Juvillà a la CUP

L’aranesa Mireria Boya encapçarlarà la llista de la CUP. Ella era la segona el 2015 però la renúncia de Ramon Usall la va portar al Parlament, on ha aconseguit una alta visibilitat. Si la CUP aconsegueix aquest cop un segon diputat per Lleida, obtindria escó el regidor de la Paeria Pau Juvillà. En la llista de la CUP també hi ha la cantautora Meritxell Gené, la néta del sindicalista Antonio Cantano i promotora del manifest contra els noms franquistes als carrers de Lleida, Rosa Peñafiel. Un altre regidor de la Paeria, però en aquest cas del Comú de Lleida, forma part de la llista de la CUP a Lleida: Carlos González, membre del Partit Pirata a les terres de Ponent. Es dona la circumstància que els dos regidors del Comú es presenten en llistes al Parlament però en grups diferents: González a la CUP, i Sergi Talamonte a la dels comuns.

Sara Vilà, al capdavant

La senadora Sara Vilà, membre d’ICV, és la cap de llista de Catalunya en Comú Podem. Vilà va aconseguir l’escó el 2012, però el 2015 la coalició no va arribar a obtenir representació per Lleida, i va ser designada senadora. El pirinenc Àngel Porté és el segon de la llista. La candidatura arriba en plena crisi de Podem a Lleida. La seva direcció s’ha dissolt en protesta per la intervenció efectuada per la direcció del partit de Pablo Iglesias sobre de Podem a Catalunya, a qui va forçar a efectuar una consulta interna favorable a la coalició amb Catalunya en Comú.

Els partits del 155 repeteixen caps de llista

D.M

Pel que fa als partits que van donar suport a l’aplicació des del Senat espanyol de l’article 155 per intervenir l’autogovern català, destituir el govern i forçar la convocatòria d’aquestes eleccions, presenten a Lleida poques novetat al capdavant de les llistes. A Ciutadans, Jorge Soler i Javier Rivas opten a revalidar les dues actes de diputat que van aconseguir per Lleida el 2015. La líder de C’s a la Paeria, Ángeles Ribes, hi dona suport en un lloc simbòlic. El PSC també repeteix amb el diputat i regidor a la Seu d’Urgell Òscar Ordeig disposat a repetir l’acta de diputat aconseguida el 2015. Ho fa amb la tinent d’alcalde de la Paeria Montse Mínguez en el segon lloc d’una llista en la qual també hi apareix el militant de l’antiga Unió de Duran i Lleida David Pàmpols, en tercer lloc. Al PP, Marisa Xandri intentarà revalidar l’acta de diputat, i ho fa acompanyada per l’exsocialista i alcalde de Gimenells, Dante Pérez, com a segon. La designació de Pérez va causar un gran malestar en alguns dirigents del PP de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona