Política

Puigdemont afegeix fins a cinc consellers a la llista

Ponsatí, Turull, Rull i Forn aniran a la llista de Barcelona i Puig, de 2 per Girona

Borràs declina ser a la llista de Junts per Catalunya

També hi afegeix els independents Bozzo, Dalmases i Font

Davant d’una situació complexa, el president Puigdemont es va veure obligat ahir a esgotar el termini fixat per presentar els noms de la candidatura, i fins a l’últim moment va anar bastint la llista de Junts per Catalunya. A la tarda es concretava que els caps de llista seran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per Barcelona; Josep Maria Forné, per Lleida, amb Marc Solsona i Imma Gallardo com a números 2 i 3; l’excandidat a les europees i proper a ERC, Eusebi Campdepadrós, per Tarragona, acompanyat de Teresa Pallarès i Albert Batet; i la vicerectora de la Universitat de Girona, Gemma Geis, per Girona, que a última hora es deia que farà equip amb el conseller Lluís Puig i l’alcaldessa Marta Madrenas. L’alcalde de Besalú i exvicepresident primer de la mesa del Parlament, Lluís Guinó, al final ocupa el número 5.

A Puigdemont l’acompanyaran en la candidatura de Barcelona una consellera que també es troba a Brussel·les i tres dels empresonats. Clara Ponsatí ha acceptat finalment anar a la candidatura de número tres, després de Jordi Sánchez. Els seguiran els consellers Jordi Turull (4) i Josep Rull (6) i Joaquim Forn (7), mentre que Meritxell Borràs no ha acceptat participar-hi per “raons personals”. Tanmateix, es desconeix si aquests primers números de la llista podran exercir de diputats segons la situació judicial en la qual es trobin a partir del dia 21 de desembre. Per això, l’interès se situa en els primers noms que no estan afectats per la justícia espanyola. Entre aquestes persones destaquen la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, número 5 de la llista barcelonina i el fins ara director de Rac1, Eduard Pujol (8). Tanquen la llista dels 10 primers la historiadora Aurora Madaula i Elsa Artadi, directora de l’oficina del president.

Entre altres personalitats civils, s’hi incorporen el director de les revistes Catalan International View i ONGC, Francesc de Dalmases, el periodista d’El Punt Avui Pep Riera i l’exseleccionadora espanyola de natació sincronitzada Anna Tarrés. També hi aniran el president del Consell Escolar de Catalunya, Lluís Font, l’historiador Joaquim Torra, el xef Fermí Puig, el director teatral Joan Lluís Bozzo i l’escriptor Jaume Cabré. En altres llocs més allunyats hi ha el professor de dret constitucional Héctor López Bofill (per Tarragona), l’exdelegat a Madrid i exconseller Ferran Mascarell (25 per Barcelona) i el periodista Martí Anglada, exdelegat de la Generalitat a França. L’exconsellera de Salut, Marina Geli, que al principi va decidir no participar-hi, al final ocupa un lloc “de suport de tancament”, tal com va autodefinir-se ella mateixa.

La petja de l’ANC i Antoni Morral

Francesc Ferreres, Alícia Casals, Assumpció Castellví i Pere Grau eren fins ahir membres del secretariat nacional de l’Assembla Nacional Catalana (ANC). A partir d’avui, però, formen part de la llista de Junts per Catalunya. Hi destaca també Antoni Morral, exalcalde de Cerdanyola amb ICV i membre del secretariat en l’etapa Forcadell. D’aquesta manera, i amb Jordi Sánchez de número dos, són cinc els secretaris que han hagut de deixar l’entitat per sumar-se a la llista d’acord amb el que marquen els estatuts de l’ANC. En un comunicat, l’assemblea assegura que serà al costat de totes les candidatures que defensin la República i que des de la societat civil continuaran treballant “pel seu definitiu reconeixement”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona