Política

Setge al procés sobiranista

No sense el meu cap

Empleats públics de quatre conselleries de la Generalitat formen una cadena humana per exigir l’alliberament dels presos polítics

Els treballadors convoquen una gran protesta dimarts a la plaça Sant Jaume

Nova protesta dels treballadors públics de la Generalitat, ahir en forma de cadena humana, per exigir l’alliberament dels consellers elegits pel poble català i dels Jordis, així com el retorn amb garanties de la part del govern destituït que continua a Brussel·les. Fins a quatre conselleries (Salut, Justícia, Agricultura i Economia) van sumar esforços per organitzar un acte conjunt i alçar la veu tant en contra de l’empresonament com de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Exhibint crespons grocs i cartells de composició variada però amb el missatge unànime de “llibertat presos polítics” i “us volem a casa”, desenes de persones van encerclar una illa de l’Eixample on es localitzen les seus centrals d’aquestes quatre conselleries.

Ahir, al carrer i durant prop de mitja hora, tothom era treballador, a seques, sense rang. “Ens uneix que tots som demòcrates i defensem la llibertat”, va explicar l’Eduard Mata, un funcionari d’Agricultura que ahir es va erigir en portaveu del moviment perquè es troba entre les persones que han promogut la resposta dels treballadors de la Generalitat a les “nefastes i antidemocràtiques” decisions de l’Estat.

La d’ahir és una de les accions de repulsa que aquest col·lectiu ha organitzat. La mateixa cadena humana ja havia estat impulsada per Cultura, dies abans, i ahir també es va repetir davant Educació. No cessaran, diuen, fins conquerir la normalitat absoluta a totes les conselleries, una normalitat que comença, en paraules dels presents, per restituir tots els seus caps. Dimarts, a les sis de la tarda, hi ha previst l’acte de rebuig al 155 més multitudinari. Serà a partir de les sis de la tarda, a la plaça Sant Jaume. Tots els treballadors públics hi estan convocats. Allà es donarà a conèixer l’Assemblea de Treballadors de la Generalitat en Defensa de les Institucions Catalanes.

I és que aquest moviment es basa precisament en això, defensar les institucions catalanes i els seus legítims representants. “No es tracta d’independentisme, aquí cadascú té les seves idees, però sí que ens posem d’acord a l’hora de defensar l’honorabilitat de la nostra feina diària i de reclamar la llibertat d’unes persones injustament privades de llibertat”, explicava un grup de treballadors de Justícia.

El 155 ha tingut una afectació directa en el dia a dia d’aquest personal, o de la gran majoria. Qualsevol tramitació és més lenta i més feixuga. Encara ara, quan el referèndum ja es va celebrar i el procés està en stand by per les decisions del govern espanyol, els funcionaris han de signar un document que garanteix que la despesa que es vol fer té un destí que no guarda cap relació amb el procés. També hi ha subvencions congelades. O que arriben massa tard. Per això els empleats públics, o una bona majoria d’ells, lamentaven ahir que hi hagi qui s’atreveixi a qüestionar el bon funcionament de l’administració catalana i el servei que presta al ciutadà. “Nosaltres no vivim per al procés dins de la feina. Qui en tingui cap dubte, que ens visiti i li mostrarem com i quant treballem i les dificultats que ens està comportant el 155.” En definitiva, només reclamen una cosa: “Que ens deixin treballar tranquils.” Una tranquil·litat que també hauria d’implicar, subratllen, no veure les conselleries escapçades.

Sense talls de trànsit
Els empleats públics van formar la cadena per les voreres de la Gran Via, Balmes, Diputació i la rambla de Catalunya. No van voler crear molèsties als conductors, molts dels quals van mostrar el seu suport als manifestants fent sonar el clàxon.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona