Política

violència policial durant l'1-O

Rovira acusa l’Estat d’amenaçar el Govern amb “violència extrema”, “sang” i “morts al carrer” si no aturava el procés

Rovira planteja “restituir” Puigdemont com a “president legítim” només si el Govern segueix a la presó i a Brussel·les

La secretària general d’ERC diu que si les eleccions i la investidura es poden celebrar “amb normalitat”, Junqueras serà el candidat dels republicans a la presidència si guanya el 21-D

La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, ha acusat aquest divendres l’Estat espanyol d’haver amenaçat el Govern amb utilitzar “la violència extrema” i provocar “sang” i “morts al carrer” si continuava endavant amb el seu procés independentista. La republicana ho ha denunciat en una entrevista a Rac1 on ha explicat que l’executiu espanyol de Mariano Rajoy va “fer arribar per moltes fonts molt fiables” a la Generalitat i a Europa les seves intencions, i que això va ser el que va provocar la “reflexió” del president Carles Puigdemont i la resta dels consellers ara destituïts. Rovira, de fet, ha explicat que el Govern va arribar a saber que l’Estat volia desplegar l’exèrcit a Catalunya, que estava disposat a utilitzar bales de foc i que estaven arribant armes a la base militar de Sant Climent Sescebes.

Rovira, ha apuntat aquest divendres, en una entrevista a Rac1, que si les eleccions del 21 de desembre i el procés d’investidura posterior se celebren amb part del Govern destituït per l’Estat a Brussel·les i l’altra a la presó, es “restitueixi” Carles Puigdemont com a “president legítim” i es faci el mateix amb el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers. Però si tant els comicis com les fases posteriors es poden desenvolupar “amb normalitat”, amb els candidats a Catalunya i el llibertat, el candidat d’ERC a la presidència en una investidura serà Oriol Junqueras si és aquesta la llista sobiranista més votada. Així, la republicana tanca la porta a tornar a votar a Puigdemont com a president si Junts per Catalunya no guanya les eleccions en cas que tant ell com la resta de consellers destituïts deixin la presó i l’estada a Brussel·les.

Els escenaris postelectorals per al sobiranisme català són diversos. Des de tots els partits independentistes reconeixen Carles Puigdemont com a “president legítim” i no dubten que la seva destitució per part de l’Estat no l’ha fet perdre el càrrec. Però les circumstàncies que envoltin el 21-D poden ser claus per determinar el seu futur.

Així, Rovira ha dibuixat aquest divendres dos possibles escenaris. Al primer d’ells, tant Puigdemont com Junqueras i la resta de membres del Govern destituït podrien fer campanya “amb normalitat”, estant lliures de la presó i sense mantenir la seva estada a la capital de Bèlgica. “Si estem en situació de normalitat, el candidat per part d’ERC a la presidència serà Oriol Junqueras”, especialment si la llista dels republicans passa per davant de la de Junts per Catalunya i el PDeCAT. “Si Junqueras i Puigdemont s’han pogut asseure, contrastar i parlar de com pensen fer la república, seran els ciutadans els que decideixin”, ha dit Rovira, apuntant així a que si ERC guanya les eleccions, el president haurà de ser el líder d’aquest partit. Però si es dona la situació que el “Govern no ha pogut ser escollit democràticament, perquè hi ha part a l’exili i part a la presó, proposarem la seva restitució i que Puigdemont continuï sent president legítim i Junqueras vicepresident legítim”. “Si no es donen les condicions d’una situació de competència electoral normal, el nostre objectiu és restablir el Govern legítim”, ha afegit.

Rovira, que assegura que aquests plans “estan parlats” amb el PDeCAT, amb Puigdemont i amb Junqueras, ha detallat que si s’ha d’optar per aquesta formula, “es trobarà la manera de tenir restituït el Govern legítim –a la presó i a Brussel·les- i a Catalunya tenir un Govern efectiu”. “Tindrem un Govern molt legítim i un Govern executiu per fer avançar el país”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona