Política

municipal

Colau reforça Pisarello com a home fort del govern

Pren el relleu de Collboni pel que fa a coordinació institucional i a l’agència del medicament

Badia també guanya pes i assumeix la presidència de B:SM

Barcelona en Comú ja governa en solitari a tots els efectes. Ahir, Ada Colau va formalitzar la sortida dels quatre edils del PSC de l’executiu municipal i la reorganització del cartipàs, que es tradueix sobretot en la liquidació de la segona tinença d’alcaldia, la que liderava el cap de files socialista, Jaume Collboni, i en el repartiment de les seves competències entre les altres quatre. El tros més gran de pastís se’l queda la primera, la que encapçala el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello, que veu reforçat així encara més el seu paper d’home fort del govern.

L’àrea controlada per Pisarello, denominada fins ara d’Economia, Treball i Planificació Estratègica, passa a dir-se d’Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals. El portaveu del govern afegeix a les seves funcions la coordinació amb Fira de Barcelona, la fundació Mobile World Congress i el Consorci de la Zona Franca, i les relacions institucionals amb altres administracions. Pisarello també assumeix la representació de la candidatura a l’Agència Europea del Medicament, però aquesta és una tasca de curt recorregut: dilluns hi ha la votació definitiva per assignar la seu de l’organisme.

També queden incorporades a la primera tinença les competències de promoció de la ciutat i innovació, fins ara en mans de Collboni, que passaran a dependre d’un nou comissionat que també assumirà la part d’empresa, fins ara responsabilitat del regidor Agustí Colom, que, a canvi, afegeix a les atribucions que ja tenia en turisme les de comerç i mercat que gestionava la socialista Montserrat Ballarín. Els canvis en la macroàrea del primer tinent d’alcalde es completen amb el canvi de mans de la presidència de la principal empresa del consistori, Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), que passa de Collboni al regidor de Presidència, Eloi Badia, reforçat també així com una de les peces claus de la maquinària municipal.

L’altre gran àmbit que controlava el PSC, el de Cultura, s’incorpora a l’àrea de Ciutadania, Participació i Transparència, la que lidera el tinent d’alcalde Jaume Asens. No l’assumirà ell, però, sinó que tornarà a ser assignada a un comissionat –que es presenta avui, com el d’empresa i innovació– com ja s’havia fet el primer any de mandat: la comissionada, Berta Sureda va ser destituïda amb l’entrada al govern dels de Collboni, que va assumir la política cultural personalment en ser vetat el seu candidat a comissionat, Xavier Marcé –que de tota manera ha estat exercint d’assessor del líder socialista en aquest àmbit–. Marta Carranza, que ja va ser responsable d’Esports, ho tornarà a ser en relleu del comissionat que van designar els socialistes, l’exedil David Escudé.

Els retocs en les altres dues grans àrees són de menys abast. En la de Drets Socials, les tasques fins ara assumides per Carmen Andrés se les reparteixen la tinenta d’alcalde Laia Ortiz, que es queda les polítiques de gent gran, i el comissionat d’Educació, Miguel Ángel Essomba, que es queda les d’infància i joventut. En la d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, la tinenta d’alcalde Janet Sanz i el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, fan el mateix amb les funcions del darrer dels edils socialistes, Daniel Mòdol. La primera assumeix les polítiques de patrimoni i la presidència de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà, i el segon, la de la Fundació Mies van der Rohe.

La reestructuració també afecta els tres districtes que estaven en mans del PSC. Ortiz tornarà a fer-se càrrec de Sant Andreu, i Asens assumirà Sarrià-Sant Gervasi. Pisarello, que el primer any de govern ja va ser regidor d’aquest últim i va suscitar nombroses crítiques veïnals pel seu absentisme –justificat amb l’argument que les tasques de la primera tinença no li permetien ocupar-se també del districte–, serà ara el regidor de l’Eixample.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia