Política

Almenys vuit morts i quinze ferits a Nova York en un aparent atac terrorista

Un vehicle atropella desenes de persones, en un acte que recorda accions semblants a Europa

El sospitós, ferit i detingut, portava pistoles de mentida

Una furgoneta va envestir un carril bici al centre de Nova York, i va matar almenys vuit persones i en va ferir més d’una desena, en un atac que és considerat per les autoritats com un acte “terrorista”. L’FBI es va posar al capdavant d’una investigació que recorda els atacs que s’han produït últimament a Europa, amb un vehicle atropellant gent de manera indiscriminada.

Segons va explicar el comissari de la policia de Nova York, James O’Neill, la furgoneta va envair el carril bici i la vorera d’un carrer de la zona oest de Manhattan, atropellant desenes de ciclistes i vianants. Només el xoc amb un autobús escolar va aturar l’envestida i una possible “massacre”.

El conductor, un home de 29 anys que no va ser identificat, va sortir del vehicle armat amb un parell d’“armes de mentida”, segons alguns testimonis cridant en àrab. La policia va disparar al sospitós i el va ferir a l’abdomen. El van detenir i el van portar a l’hospital.

Sis víctimes van ser declarades mortes a l’escena del crim. Les altres dues, van morir en el trasllat cap als hospitals.

“És un acte de terror covard dirigit a civils innocents”, va lamentar l’alcalde de la ciutat, Bill de Blasio. “El dolor és molt real”, va assegurar el governador de l’Estat, Andrew Cuomo. Tots dos van assegurar que res feia pensar que formés part d’una amenaça més àmplia, ja que es tractava d’un atac del tipus dels denominats “llops solitaris”. “És una tragèdia d’enorme magnitud”, va afegir O’Neill.

La unitat de les autoritats va ser unànime, en el primer atac d’aquestes característiques amb víctimes mortals des de l’11 de setembre del 2001. “No els deixarem guanyar”, va prometre Cuomo, i va recordar que Nova York és una ciutat “símbol de la democràcia i del multiculturalisme”.

“Els novaiorquesos no ens rendim davant d’aquest tipus d’accions”, va afegir De Blasio, que va instar la població a tornar a les seves activitats habituals en una jornada especial per als seus conciutadans. Nova York estava preparada per celebrar la rua anual per a la celebració de Halloween, que es va mantenir tot i que s’hi va ampliar la seguretat. La zona de l’atac és una de les més concorregudes de la zona baixa de Manhattan i està envoltada d’escoles. S’hi fan moltes activitats a l’aire lliure i és pròxima a la zona del World Trade Center.

Sorprenentment, el president Donald Trump no va utilitzar les paraules “terrorisme” o “islamisme” en la seva piulada de condemna de l’atac, tal com sí que va fer en atemptats semblants a Europa. “Sembla un altre atac d’una persona malalta i trastornada”, va escriure, i va prometre que un fet així “no (passarà) als EUA”.

LA FRASE

Sembla un altre atac d’una persona malalta i trastornada
Donald Trump
president dels EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.