Política

Sáenz de Santamaría obre la porta a que el control a Catalunya sigui de més de 6 mesos

La vicepresidenta diu que el termini de sis mesos els sembla suficient, de moment, tant al PP com als socis del PSOE i C,s

Segons com “vagin les coses” també pot passar, diu, que el govern espanyol “modifiqui el termini”, en clara referència a la seva ampliació

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha intervingut avui a Onda Cero i Telecinco. A les entrevistes, ha desvetllat alguns detalls del que pensa fer el govern espanyol un cop aprovat el 155, que ja donen per fet. Una de les dades que ha ofert, de manera vetllada, fa referència a la durada del control espanyol sobre Catalunya. Els sis mesos d’aplicació del 155 pactats amb el PSOE i C,s haurien de suficients per restablir la “normalitat democràtica”. El 155 “no pot tenir una durada il·limitada”, ha dit. Però, a la vegada, ha apuntat que “la seva aplicació ha de ser gradual, no es pot fer de la nit al dia”. Tot i que a PP, PSOE i C,s els sembla que sis mesos són “suficients”, “poden passar dues coses: que la normalitat es restableixi abans del termini de sis mesos, o que el govern espanyol modifiqui el termini”, en clara referència a l’ampliació.

Dóna per fet que el 155 s’aplicarà, i ha expressat, amb poca convicció, que Puigdemont pot anar al senat a explicar-se, tot i que “no ha volgut anar al congrés dels diputats”. Davant la possibilitat que abans que la cambra alta voti aquestes mesures el president de la Generalitat aclarís que no ha declarat la independència, ha ressaltat que “el senat té capacitat d’adaptar-se al que Puigdemont i el Parlament facin”.

És a dir, confirma que l’aplicació del 155 es podria canviar si abans del divendres, quan s’ha convocat el ple al Senat, hi ha algun canvi important en l’escenari polític. Ha recordat que, un cop l’acord estigui aprovat al Senat i publicat, un dels primers passos serà destituir Puigdemont i el seu Govern, així com prendre el control de l’economia, agafar les regnes dels Mossos i també desmuntar “l’estructura d’estat” de la Generalitat a l’exterior, a través de les diferents delegacions a l’estranger. “Han creat una estructura d’estat que no té cabuda a la Constitució”, ha manifestat. En cas de desobediència per part d’alts càrrecs o funcionaris, apunta que l’aplicació del 155 és “gradual i progressiva” i que, per tant, s’aniran destituint tots els càrrecs que no acatin les decisions que imposa el govern espanyol.

La vicepresidenta ha declinat dir obertament si destituirà el director de TV3 i ha tornat a insistir que el control dels mitjans públics es fa per “ garantir una informació neutral, veraç i contrastada”. Sobre la destitució del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, s’ha limitat a confirmar que el primer que serà cessat serà el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i que les competències en seguretat aniran a parar al Ministeri de l’Interior. Sáenz de Santamaría tampoc tanca la porta a que hi hagi un comandament únic que coordini l’aplicació del 155 des de Catalunya i ha afirmat que és una possibilitat que està sobre la taula però no ha volgut avançar quin és l’escenari que escolliran des de la Moncloa. Ha manifestat que, abans, cal que l’acord compti amb el vistiplau del Senat i que serà el president espanyol, Mariano Rajoy, qui decidirà qui i com es supervisa l’aplicació de l’article.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona