Política

Estats Units

Trump treu els EUA de la UNESCO

La decisió reflecteix, segons el govern nord-americà, les “preocupacions” del país per un continuat “prejudici anti-Israel”

La directora general de l’organització, Irina Bokova, lamenta la decisió i ho veu com “una gran pèrdua” per a la família de les Nacions Unides

El govern dels Estats Units ha notificat aquest dijous a la directora general de la UNESCO, l’organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura, que l’abandonen. Segons un comunicat del departament d’Estat, la decisió de retirar-se i establir una missió permanent d’observació “no ha estat presa a la lleugera” i reflecteix les “preocupacions” del país per un continuat “prejudici anti-Israel” i la necessitat d’una reforma “fonamental” en el si de l’organització.

En la notificació manifesten la voluntat de continuar “vinculats” a la UNESCO com un estat-no membre observador i poder per aportar la seva “opinió i experiència”. Amb tot, la retirada no es farà efectiva fins al desembre del 2018 i mentrestant en continuaran sent “ple membre”. Per la seva banda, la directora general de l’organització, Irina Bokova, ha lamentat la decisió i ha considerat que suposa “una gran pèrdua” per a la UNESCO i per a la “família” de les Nacions Unides.

L’UNESCO és l’organització encarregada de designar els llocs patrimoni de la Humanitat, fomenta l’educació sexual, l’alfabetització, l’accés a l’aigua potable i la igualtat de gènere.

L’anterior administració nord-americana del president Barack Obama va retallar el 2011 l’aportació a la UNESCO, la qual cosa va repercutir directament en la seva capacitat d’influència. El vot ja el tenia suspès des de 2013 a causa dels seus deutes.

El passat mes de juliol, l’UNESCO va declarar patrimoni de la Humanitat la Ciutat Vella d’Hebron, a Cisjordània, i ho va vincular a Palestina, un estat que els Estats Units no reconeix. A la Ciutat Vella es troba la Tomba dels Patriarques. Aquesta tomba, coneguda pels musulmans com la mesquita d’Abraham, és el lloc que alberga, segons les tradicions jueves i alcoràniques, les tombes bessones on estan enterrades tres parelles bíbliques importants: Abraham i Sara, Isaac i Rebeca, i Jacob i Lea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona