Política

Setge al procés sobiranista

Dastis creu que Puigdemont no va declarar la independència

El ministre espanyol d’Exteriors assegura que el requeriment del govern espanyol busca donar al govern català “totes les possibilitats perquè s’expliquin”

Explica que si rectifica es continuarà parlant “per intentar fer forat en el marc de la Constitució a les aspiracions de certs catalans”

El ministre espanyol d’Exteriors, Alfonso Dastis, ha considerat aquest dimarts que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no va declarar dimarts passat la independència.

“Per a nosaltres no ho han fet encara [declarar la independència]. No ho van fer a la sessió plenària del Parlament, ho van fer en una altra sala, ràpidament i només una part, sense donar a l’oposició la possibilitat d’expressar-se”, ha dit en una entrevista concedida a la cadena francesa CNews.

El titular d’Exteriors ha apuntat que el termini marcat ahir en el requeriment formal a Puigdemont perquè confirmi si va declarar o no la independència busca donar a les autoritats catalanes “totes les possibilitats perquè s’expliquin” i ha avançat que l’executiu espanyol espera una resposta clara abans d’actuar.

El requeriment de Rajoy, pas previ a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, dona al president català un termini de cinc dies, fins dilluns al matí, perquè aclareixi què va passar dimarts. En cas que s’hagi produït una declaració d’independència, Puigdemont la missiva dona tres dies més de temps, fins dijous al matí, perquè rectifiqui i eviti l’execució de la mesura, que dona a l’executiu espanyol la facultat d’assumir competències autonòmiques.

Dastis ha precisat en l’entrevista que si Puigdemont no respon, també s’iniciarà aquest procediment. En canvi, si afirma que no hi va haver declaració, es continuarà parlant “per intentar fer forat en el marc de la Constitució a les aspiracions de certs catalans”.

El cas que finalment s’aplicació el 155, assegura que el seu govern “seguirà treballant com sempre, amb prudència però amb fermesa”, per garantir l’aplicació de la Constitució i “fer respectar l’Estat de dret, la democràcia i el dret constitucional de tots els catalans”.

“La situació és greu, però som optimistes”, ha dit el ministre. Dastis ha aprofitat per llançar a Catalunya, Espanya i Europa el missatge que Espanya no “s’autodestruirà”.

El ministre hauria preferit que Puigdemont no hagués emprès la via de la independència i ha lamentat que la situació a Catalunya estigui empitjorant “per culpa del procés secessionista”.

Dastis ha desitjat que no calgui aplicar la força o arribar a arrestar el president català. “Volem evitar això”, ha dit a CNews.

El ministre no ha volgut precisar en què podria derivar el pacte assolit ahir entre el secretari general del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), Pedro Sánchez, i el president del govern, Mariano Rajoy, per a la reforma constitucional, però ha apuntat a un possible canvi al Senat perquè hi hagi una millor representació regional.

El ministre ha volgut defensar l’actuació de les forces de seguretat espanyoles l’1 d’octubre.

La força “ha estat una reacció [policial] a la impossibilitat de fer allò que els jutges els van demanar fer”, ha indicat.

Dastis, que no ha descartat la celebració d’eleccions a Catalunya, ha assenyalat que l’Estat ha rebut el suport de tots els seus socis de la Unió Europea (UE) en la gestió d’aquesta crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona