Política

Setge al procés sobiranista

Brussel·les ignora la petició catalana de mediació

La Comissió Europea evita mencionar el diàleg i reitera la seva “confiança” en Rajoy

França, Alemanya i Itàlia avisen que no reconeixeran una declaració d’independència de Catalunya

Res a canvi. El president del govern català, Carles Puigdemont, va fer cas de la crida in extremis del president del Consell Europeu, Donald Tusk, perquè no declarés la independència unilateral, que, segons Tusk, faria “el diàleg impossible”. L’endemà les mirades es tornaven a centrar en Brussel·les per veure, si aquest cop, la Comissió Europea faria alguna concessió per impulsar el diàleg entre Catalunya i Espanya. Res més lluny de la realitat. Reforçat pel rebuig total a la independència per part d’Alemanya, França i Itàlia, nucli dur de la Unió, l’executiu europeu no va donar cap senyal i ni tan sols va apel·lar al diàleg. Al club europeu, França ha estat la més dura, deixant clar que la UE no pot tractar el govern espanyol i el català en termes d’igualtat.

Després de la reunió de comissaris, el vicepresident de la CE, Valdis Dombrovskis, va dir que des de la CE “confien” en el president Mariano Rajoy, així com en “totes les forces polítiques” que treballen per a una solució en el marc de la Constitució Espanyola. Segons el vicepresident, el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, està “en contacte constant” amb Rajoy. Però no hi va haver cap menció explícita de contactes amb el govern de Puigdemont.

Tanmateix, va reconèixer que estan seguint “de prop” la situació a l’Estat espanyol i que es va parlar “breument” de Catalunya durant la reunió amb els comissaris. De fet, les seves paraules sobre aquesta crisi també van ser força breus. Ni un minut va dedicar el polític letó a respondre a l’única pregunta que va acceptar sobre Catalunya. Menys d’un minut en què no va mencionar en cap moment la paraula diàleg i va reiterar el mantra habitual: “Demanem respecte per l’ordre constitucional espanyol.”

Mentre la Comissió es manté en línia amb els postulats del PP i el PSOE, l’esquerra unitària europea s’aproxima més al plantejament de Podem respecte a la qüestió catalana. La presidenta de l’Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL), Gabriele Zimmer, va afirmar ahir durant un esmorzar amb periodistes, en què també van participar els eurodiputats Marina Albiol i Miguel Urbán, que les institucions europees han de “calmar, influenciar i pressionar” Mariano Rajoy perquè accepti l’oferta de diàleg amb Catalunya. “Hem d’acceptar que l’1-O una majoria dels ciutadans de Catalunya van decidir separar-se”, va dir la líder alemanya i hi va afegir que això hauria de ser una “base” per a les negociacions.

Pel que fa a la declaració de Puigdemont, la líder de l’Esquerra Unitària va destacar que “cal utilitzar totes les oportunitats de diàleg”, però, segons ella, la UE “no pot ser mediadora”, ja que hi ha líders com ara la cancellera Angela Merkel que estan donant suport a Rajoy. Si bé el grup es va mostrar unitari a l’hora de fer una crida al diàleg i criticar la resposta del govern del PP a l’1-O, hi va haver discrepàncies respecte del rol que han de tenir les institucions europees. Segons l’alemanya, la Unió Europea “no ha d’intervenir i dir que cal canviar una constitució”, sinó “crear un marc per al suport”. Per la seva banda, l’eurodiputada Marina Albiol, d’IU, va defensar una major responsabilitat de la UE en aquest conflicte, ja que, segons ella, hauria de “forçar el diàleg i condemnar la violència”. A més, Albiol va assenyalar la “promoció” que, segons ella, va fer el club europeu per impulsar una reforma “de la nit al dia” de la Constitució Espanyola per “garantir el pagament del deute”.

LES FRASES

Reiterem la crida pel respecte a l’ordre constitucional. Confiem en Rajoy
Valdis Dombrovskis
vicepresident de la CE
Rajoy va pel camí de convertir-se en l’Erdogan del sud d’Europa
Miguel Urbán
EURODIPUTAT DE PODEM


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona