Política

Aturada de país

3-O

Concentracions històriques i massives al Maresme

A Mataró, unes 10.000 persones aconsegueixen tallar l’N-II en la manifestació més gran que es recorda a la ciutat

Dosrius també congrega milers de persones en una altra protesta de rebuig

Les crides a mantenir les mobilitzacions ciutadanes després de l’1 d’octubre no s’aturen i ahir en molts municipis maresmencs es van viure concentracions en contra de la repressió policial més que massives, històriques. A la de Mataró, que va tallar durant bona part del matí l’N-II, es van congregar, segons els promotors, 10.000 persones en la que ja es considera la manifestació més multitudinària dels darrers temps. Milers de persones van sortir de manera pacífica i unitària sota un mateix lema: “Contra la repressió, pels drets i les llibertats.” Tot i que va sorgir a iniciativa del comitè local en defensa del referèndum i de sindicats minoritaris, a la protesta s’hi va anar afegint més gent i col·lectius, a més de les entitats sobiranistes. Una mobilització que arribava l’endemà que centenars de mataronins gairebé de manera espontània van desplaçar-se fins a la comissaria dels Mossos d’Esquadra i la seu dels Bombers de Mataró per agrair-los el paper que van tenir durant la jornada del referèndum.

Qui ahir també comptava per milers les persones assistents va ser la petita vila de Dosrius en una altra jornada històrica. El municipi va viure en primera persona la repressió policial en dos col·legis electorals per part de la Guàrdia Civil. Convocats per l’ANC, mig Maresme es va donar cita al poble i el pati de l’escola Castell de Dosrius es va fer petit davant la gentada que amb aquest gest volia solidaritzar-se amb els veïns. “Hem viscut uns dies molt intensos i em sento molt orgullós del meu poble”, va dir l’alcalde, Marc Bosch (ERC), que amb l’objectiu de protegir les urnes de les forces de seguretat estatals, va ser un dels que va sortir atonyinat a cops de porra. Més contundent que mai, va qualificar els agents de “covards” i va demanar que no se’l consideri cap heroi. “Vaig fer el que havia de fer”, va dir.

“Tots som Sant Cebrià!”, va ser la proclama que van repetir el miler de persones que es van congregar ahir a Sant Cebrià de Vallalta, on diumenge la Policía Nacional també va carregar contra els veïns amb força. A les portes de l’escola del Pi Gros, on van passar els fets, es van aplegar els manifestants per rebutjar enèrgicament la carrega policial que van patir els veïns que intentaven votar a primera hora. Un dels alumnes de l’escola va mostrar l’urna custodiada amb els pocs vots emesos que no es van poder comptabilitzar i l’alcaldessa de Sant Pol, Montserrat Garrido (PDeCAT), va intervenir per donar suport al poble veí.

Però les imatges de l’aturada general encara guardaven més concentracions multitudinàries. A la tarda, i davant de tots els ajuntaments s’hi van reunir novament milers de persones i totes les places es van omplir com mai s’havia vist. De forma pacífica i festiva van rebutjar unànimement el “terror” policial que tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil van exercir contra la gent que diumenge volia exercir el seu dret a vot. “Una demostració de l’estat de setge per coartar les llibertats”, va denunciar el manifest que es va llegir a la capital maresmenca.

Talls intermitents a l’autopista i a l’N-II

Els talls intermitents es van anar produint tant a l’N-II com a l’autopista durant tot el dia. De bon matí els pagesos de les Cinc Sènies van fer acte de presència amb els tractors que van sortir de la zona comercial del Mataró Parc per tallar els carrils de l’autopista. Hi van tornar hores més tard acompanyats també de centenars de mataronins després de baixar fins a l’N-II, on els ciutadans ocupaven al migdia el tram de l’avinguda Maresme des de l’estació de tren i fins a la Laia l’Arquera. A la cruïlla dels dos Arenys també es van produir talls de trànsit i un autocar de l’empresa Sagalés va quedar entravessat a l’N-II quan intentava girar per anar cap a Barcelona. Les aturades també es van repetir en altres punts de la comarca, com a Premià de Mar, quan mig centenar de persones es van desplaçar fins al peatge de Vilassar de Dalt a primera hora del matí i durant més d’una hora van aconseguir bloquejar el pas de vehicles per la via.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, els lemes de campanya...

Barcelona