Política

Primera dimissió del govern Trump

L’escàndol dels avions privats pagats amb diners públics acaba amb la sortida del gabinet del secretari de Salut

La Casa Blanca intenta tallar de soca-rel un problema que xoca frontalment amb la promesa electoral que va fer el president nord-americà d’acabar amb els privilegis a Washington

Tom Price es va convertir, la matinada de dissabte, en la primera dimissió del gabinet de Donald Trump. L’escac a què estava sotmès des de fa poc més d’una setmana, quan el diari Politico va publicar un dispendi estratosfèric de diner públic en viatges fets en vols xàrter i militars, van acabar en mat per a un ja exsecretari de Salut i Serveis Humans que, des de fa mesos, era en el punt de mira del president nord-americà.

Price no va resistir la pressió i l’escarni públic per haver gastat 338.000 euros en viatges en jets privats. Sumats al cost de vols en avions militars, la xifra es duplicava, superant la xifra simbòlica del milió de dòlars (846.000 euros).

Per a una administració que havia de ser bandera de la despesa responsable i sense malbaratament, la imatge cap a l’opinió pública era nefasta, insostenible per a un Trump que havia promès acabar amb els privilegis de Washington, i les hores estaven comptades.

“He estalviat centenars de milions de dòlars […], així que no m’agrada la imatge que s’està donant”, va sentenciar el president nord-americà just abans de marxar de cap de setmana a Nova Jersey, posant la guillotina al coll de Price. “Lamento que els fets recents hagin creat una distracció dels seus objectius importants. […] Per permetre que pugui seguir endavant sense més distraccions, oficialment presento la meva renúncia”, va escriure Price en la carta de dimissió. Trump no va dubtar a acceptar-la.

Amant dels programes d’entreteniment, el president dels Estats Units va intentar donar un toc de telerealitat a la crisi de gabinet. “No n’estic content [de Price]”, va dir a primera hora de la tarda de divendres, i va prometre una decisió sobre el cas “durant la nit”. Una hora després, la Casa Blanca va anunciar la sortida de Price, figura que el president va definir com un “home bo”.

Trump només estava esperant una crisi com aquesta per desfer-se d’un home que havia contractat per acabar amb l’Obamacare i que ha fracassat en nombrosos intents, segons el president sense esforçar-se’hi prou. “Si no aconsegueixes els vots, estàs acomiadat”, l’havia advertit, mig en broma, just abans dels continus fracassos al Congrés.

El comiat és l’enèsima demostració de la volatilitat de l’administració Trump, que, en els poc més de vuit mesos que fa que és al capdavant dels Estats Units, no ha deixat de patir crisis internes i dimissions, destitucions i renúncies de grans noms.

Price és el càrrec més important que abandona el vaixell, però abans ja havien quedat enrere un cap de gabinet, un d’estratègia, dos directors de comunicació, un assessor en seguretat nacional, un director de l’FBI, el cap de l’oficina d’ètica i la fiscal general interina, només per citar alguns exemples.

L’escàndol dels viatges, no obstant això, no s’atura. Com a mínim cinc alts càrrecs del gabinet Trump s’han vist envoltats per casos similars al de Price, tot i que amb xifres molt inferiors. Un d’ells, el secretari d’Interior, Ryan Zinke, va qualificar les acusacions “d’escombraries”.

L’últim a afegir-se a l’escàndol ha estat el secretari d’Afers dels Veterans, David Shulkin, després que The Washington Post destapés que va barrejar viatges de plaer (una visita al torneig de tennis de Wimbledon i un creuer pel Tamèsi) en la factura d’un viatge oficial a Europa. Tot i que va viatjar en vol comercial, el bitllet i l’estada de la seva dona van sortir de la caixa pública. Com de costum, el cap de gabinet de la Casa Blanca, John Kelly, ha hagut de posar ordre, recordant que tots els viatges de qualsevol secretari de govern han d’estar autoritzats per ell, tant se val si es fan en “avió públic, llogat o xàrter”. “Més enllà de la normativa, han de recordar que són servidors públics. Cada centau gastat prové dels contribuents”, es llegeix en el memoràndum sobre la normativa d’aprovació de viatges.

Lamento que els fets recents hagin creat una distracció dels seus objectius importants
Tom Price
exsecretari de la salut dels EUA
És una pena perquè, com a ésser humà, Tom Price és un bon home
DONALD TRUMP
PRESIDENT DELS EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Ucraïna reivindica el seu primer atac amb armes occidentals a territori rus

barcelona
política

L’amnistia deixarà sense efecte uns 100.000 procediments sancionadors a manifestants

barcelona
judicial

Ordenen investigar tortures de la Guàrdia Civil a un CDR

barcelona
estat espanyol

El jutge crida Begoña Gómez a declarar com investigada el pròxim 5 de juliol

barcelona
política

Torà i Biosca demanen a la Segarra que els presti els serveis que els pertoca

Torà
índia

Modi lidera el recompte de vots de les eleccions a l’Índia, però per un estret marge

barcelona
política

Llach alerta d’una “desnacionalització” de Catalunya si governa Illa

barcelona
anàlisi

Espectacles de falta de legitimitat

PROFESSOR AGREGAT DEL DEPARTAMENT D’HISTÒRIA MODERNA I CONTEMPORÀNIA DE LA UAB
Joan Manel Cadenas
Cap de l’oposició de Sant Julià de Ramis (Junts)

“L’alcalde és molt llest, però falta política en majúscules”

Sant Julià de Ramis