Política

Ensenyament i Treball també blinden els empleats

Retiren les competències als funcionaris fins a les 7 del matí de dilluns

L’Estat defensa que això no els eximeix

Les conselleries d’Ensenyament i Treball i Afers Socials també s’han posat al costat dels treballadors d’escoles, albergs i centres cívics amb vista a possibles responsabilitats derivades de l’obertura, demà diumenge, dels col·legis electorals, i ahir van decidir retirar-los les competències fins a les set del matí de dilluns dia 2 d’octubre, segons van assegurar fonts del govern citades per les agències.

D’aquesta manera, les conselleres Clara Ponsatí (Ensenyament) i Dolors Bassa (Treball, Afers Socials i Famílies) n’assumiran la plena responsabilitat, segons recullen sengles resolucions, en què reclamen la competència que tenen atribuïdes els responsables dels equipaments en la seva persona, cosa que respon a la “situació excepcional” pel referèndum d’aquest diumenge. En el cas d’Ensenyament, Ponsatí ha fet servir la figura administrativa de l’avocació de competències, que seria la tècnica contrària a la delegació.

Amb tot, el Ministeri d’Educació assegurava ahir al vespre en un comunicat que l’avocació realitzada pel departament no els “eximeix de responsabilitats (penals o de qualsevol tipus) per la realització d’actuacions relacionades amb l’organització del referèndum il·legal”, ja que considera que s’ha fet en un sentit genèric i “de manera imprecisa”. El ministeri assegurava, així, que aquests “termes genèrics són incompatibles amb la naturalesa de l’avocació i la seva regulació jurídica”. Buscant tres peus al gat, segons el ministeri, l’avocació dictada per Ensenyament es refereix a “la competència que tenen atribuïdes les persones responsables dels equipaments educatius”, és a dir, “totes les autoritats educatives a Catalunya” i no pas als directors dels centres.

Ja abans de rebre la nota del ministeri, CCOO es felicitava de la decisió de les conselleres i denunciava la desatenció del govern espanyol. “No hem tingut resposta de la Delegació del Govern de l’Estat, mentre que hem mantingut contacte permanent amb el govern de la Generalitat”, deien.

Ponsatí i Bassa segueixen així l’exemple del conseller de Salut, Antoni Comín, que va destituir els responsables dels consorcis i entitats públiques sanitàries per garantir el dret a vot dels empleats. Anteriorment, el 13 de setembre passat Ponsatí ja va substituir Lluís Baulenas en la presidència del consell de direcció del Consorci d’Educació de Barcelona i en va assumir les competències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia