Política

Junqueras diu que la Guàrdia Civil deté “gent honrada”

En canvi avisa que els que ordenen les detencions “no estan lliures de corrupció”

Vila veu en la intervenció dels Mossos una aplicació “encoberta” del 155

Per l’ANC es culmina el “cop d’estat”

El vicepresident del govern i líder dels republicans, Oriol Junqueras, va advertir ahir que els alts càrrecs del govern que van ser detinguts dimecres per la Guàrdia Civil “són bones persones que pertanyen a una organització política amb 86 anys d’història i cap cas de corrupció”. I ho va contraposar amb aquells que, des del govern espanyol, ordenen les detencions i “no estan lliures de corrupció”. El govern va fer pinya en la negativa que els Mossos d’Esquadra renunciïn a exercir les seves competències davant les ordres de la fiscalia i la coordinació del número tres d’interior, Diego Pérez de los Cobos. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer una crida a la calma a través de Twitter: “Malgrat provocacions, sobreactuacions, rumors, falses consignes... nosaltres, serens i pacífics sempre. És el nostre gran actiu.”

“El govern espanyol ha decidit suspendre la separació de poders. Per aturar el referèndum està disposat a carregar-se la democràcia”, va denunciar el conseller de Justícia, Carles Mundó. El conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, va assenyalar que l’Estat disposa de “totes les armes repressives” però li falta la més important: la gent. “A cada acte coercitiu i repressiu, una resposta pacífica i democràtica”, va recomanar el conseller de la Presidència, Jordi Turull.

Poc abans de la certificació de l’intent de presa de control del govern espanyol sobre la policia catalana, Junqueras va comparar l’intent amb la intervenció dels comptes de la Generalitat en un acte a Vilafranca del Penedès. El vicepresident va censurar que l’Estat hagi volgut “tancar els comptes de recerca, de l’impuls de l’activitat industrial, de l’agricultura, de les polítiques de joventut, de la cultura, de les polítiques d’igualtat, d’habitatge i de la renda garantida de ciutadania”. Uns àmbits que la Generalitat no pot sufragar per ordre del Ministeri d’Hisenda. “I la pregunta és: què té a veure la factura d’un paracetamol amb la democràcia?”, va demanar. Junqueras també va cridar un “visca” per “l’Espanya democràtica que té l’oportunitat de fer-se valer i néixer en el referèndum de Catalunya”.

En un acte de campanya del PDeCAT a Figueres, el conseller de Cultura, Santi Vila, va argumentar que la intervenció del govern espanyol sobre els Mossos d’Esquadra és un exemple més de l’aplicació “encoberta” de la suspensió de l’autonomia recollida en l’article 155 de la Constitució. Vila va etzibar que si els membres del govern han d’anar la setmana que ve uns dies a la presó, hi aniran. “I si ens hem de jugar el patrimoni, ens el jugarem, perquè ens hi juguem la dignitat”, hi va afegir.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va denunciar que amb l’intent de presa del comandament de la policia catalana “han tornat a entrar per la porta del darrere per culminar el cop d’estat”. En un míting a Igualada, va recordar que l’executiu de Mariano Rajoy actua “sense cap marc legal”. Per què? “Com que no troben les urnes i estan cagadets que l’1-O omplim el país amb vots, volen que no hi arribem”, va dir. Per això va tornar a demanar que no es caigui en provocacions tenint en compte que la setmana vinent el govern espanyol “apujarà el to” contra els organitzadors del referèndum.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va veure “falsedat i incongruències” en la justificació de la fiscalia i va advertir que el fet que els controlin des de l’Estat no impedirà la “mobilització permanent” del poble.

LA FRASE

Si hem d’anar uns dies a la presó, hi anirem, i si ens hi hem de jugar el patrimoni, ens el jugarem
Santi Vila
CONSELLER DE CULTURA

La CUP confia que els Mossos ajudaran a garantir el referèndum

s.muñoz

La diputada de la CUP Mireia Boya va ser l’única representant de la formació que ahir, durant l’acte celebrat a Badalona, va fer referència a l’intent de l’Estat d’exercir el control sobre els Mossos d’Esquadra. Boya va recordar que Mariano Rajoy “pretén imposar un comanament militar als Mossos, amb un feixista al capdavant”, i va titllar el president del govern d’“il·lús”, atès que “no ha entès que els pobles es comanden sols”. Amb relació a aquesta polèmica, la diputada de la CUP va mostrar la seva confiança en el fet que diumenge vinent “els Mossos es posaran al costat del poble, dels drets i de la democràcia i ajudaran a garantir el referèndum”. Mireia Boya es va adreçar a Podem per instar alguns dels seus membres “a deixar el Twitter i el sofà i sortir al carrer a fer campanya”. “Quin sentit té anar a Saragossa? Veniu aquí i ajudeu-nos, sumeu-vos a la festa”, hi va afegir. També va dirigir unes paraules al líder del PSC, Miquel Iceta, a qui va animar a “ballar mambo amb nosaltres, ja que t’agrada ballar”. A Pedro Sánchez, que unes hores abans havia visitat Badalona, li va recordar: “El referèndum no divideix. Divideix qui no deixa votar.”

Tant Boya com Anna Gabriel van fer aprofitar l’acte d’ahir davant d’un públic nombrós i entregat per fer una nova crida a la vaga general, el 3 d’octubre. “El dia 2 no la podrem fer perquè estarem de ressaca celebrant la victòria”, va bromejar la primera. Per la seva banda, Gabriel va animar tothom a votar el dia 1 “perquè ens hi va la vida”. En l’acte d’ahir també van intervenir el diputat Benet Salellas, per denunciar, entre d’altres, que la fiscalia vol instruir una causa general fent servir un codi penal franquista per imputar un delicte de sedició, i la regidora de Badalona Laia Sabater. A l’escenari també va haver-hi presència andalusa, gallega, basca i madrilenya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA