Política

El que hi haurà l’1-O no serà un referèndum, diu Rajoy

El PSC s’oposa a la denúncia per sedició contra els presidents de l’ANC i Òmnium i demana respectar les mobilitzacions

Pedro Sánchez promet que obligarà Rajoy a dialogar una solució

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va reafirmar ahir des de Palma que l’1-O no hi haurà referèndum perquè l’Estat l’“ha impedit” i ja no té “organització ni junta electoral”, però va admetre que hi “podrà haver una altra cosa” en una referència implícita a les mobilitzacions que ja té coll avall que hi haurà si els ciutadans que volen votar no poden fer-ho.

Davant el que per a ell és evident, Rajoy va demanar a Puigdemont que aturi “el ridícul i la tensió innecessària” i hi va afegir la fal·làcia que aquests dies repeteixen tots els membres del govern espanyol segons la qual l’executiu de Puigdemont practica “coaccions als mitjans que no pensen com ells”, “la manipulació dels nens” i “l’intent d’impedir la feina de la policia”.

Des de Badalona, en un acte conjunt amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va oposar-se a una possible acusació per sedició contra els presidents de l’ANC i Òmnium per la protesta massiva de dimecres contra les detencions, els escorcolls i la intervenció de les finances de la Generalitat: “L’Estat no pot prohibir actes perquè la gent s’expressi. Avui s’acusa de sedició uns manifestants. No pot ser. Demà s’acusarà els piquets sindicals?” És la primera crítica clara i explícita d’Iceta a la gestió de la crisi que està fent La Moncloa des de les detencions i els escorcolls de dimecres i un gest que sectors del PSC van trobar a faltar en la declaració del dia 20.

Iceta va reconèixer que la situació creada obliga a “sentir empatia per la gent que es mobilitza”, va advertir Rajoy que no suspengui l’autonomia i va defensar el dret a les mobilitzacions, fins i tot l’1-O, advertint, això sí, que no s’utilitzin “com a excusa” per fer una declaració unilateral d’independència (DUI). Iceta també va acusar la majoria independentista d’haver-ho “petat tot” amb l’aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat al Parlament i els va qualificar de “temeraris que juguen amb foc i amb avantatge perquè tenen davant Rajoy, l’home més previsible del món”. Sánchez va ratificar que “els drets no es retallen” i va prometre que el PSOE “obligarà Rajoy a dialogar una solució pactada” després “d’estar cinc anys confrontant territoris”. Va acusar Puigdemont i Junqueras d’enganyar la gent presentant l’1-O com la manera de fer fora Rajoy quan el que es pretén és “trencar Espanya i fracturar Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA