Política

L’esquerra de Mélenchon lidera l’oposició a Macron

Desenes de milers de persones es manifesten a París en contra de la reforma laboral

Aquesta mobilització consolida el moviment de la França Insubmisa com la principal alternativa al govern

L’esquerra alternativa s’ha erigit en la principal força d’oposició al president francès, Emmanuel Macron. La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon va celebrar, ahir, la manifestació més nombrosa organitzada fins ara en contra de la reforma laboral, aprovada abans-d’ahir per decret. Entre 150.000 (segons els organitzadors) i 30.000 persones (segons la policia) van desfilar pels carrers de la capital francesa, amb el lema “En contra del cop d’estat social”. Amb aquesta mobilització notable, el radical Mélenchon es consolida com el principal opositor a Macron.

“Aquesta marxa és un signe d’una potència extraordinària que enviem al país i a tots als assalariats”, va assegurar Mélenchon durant el discurs que va proclamar a la plaça de la República al final de la manifestació. El líder de la França Insubmisa va anunciar la celebració d’una altra manifestació dissabte que ve a París. “Ens dirigirem a les organitzacions sindicals perquè siguin les que liderin el combat”, hi va afegir.

Amb els sindicats dividits respecte a la seva oposició a la reforma laboral, les mobilitzacions sindicals, organitzades el 12 i 21 de setembre, no han estat tan importants com les que va haver d’afrontar François Hollande durant la primavera de l’any passat. Per aquest motiu, un moviment polític, la França Insubmisa, també intenta encendre la flama de les protestes. “Mélenchon és l’únic líder polític a qui s’escolta i que s’oposa realment a les polítiques de Macron”, declarava, ahir des de les primeres files de la manifestació, Sabrina Roux, de 38 anys i sense feina. Com ella, el 45% dels francesos, segons un sondeig d’Ifop, consideren que la França Insubmisa lidera l’oposició a Macron.

“El grup de la França Insubmisa —que només té 17 diputats— és el més coherent de l’oposició”, defensa el politòleg Fabien Escalona. Aquest expert de les esquerres europees recorda la situació crítica en què es troben les forces tradicionals del bipartidisme francès: la dreta republicana i el Partit Socialista. “Els socialistes diuen que estan en contra de la reforma laboral, però la majoria dels seus diputats hi van votar a favor o es van abstenir durant la sessió d’investidura de l’executiu centrista”, explica Escalona.

Crisi del FN

A més, l’esquerra mélenchonista s’ha beneficiat de la crisi interna del Front National de Marine Le Pen. L’extrema dreta francesa va sofrir, dijous passat, un cop dur amb la dimissió del vicepresident del FN, Florian Philippot. Responsable de l’estratègia de “desdemonització”, Philippot pretenia seduir antics votants del comunisme i l’esquerra radical. “La seva dimissió és una excel·lent notícia per a la França Insubmisa”, afirma l’analista polític Thomas Guénolé, que s’ha afiliat recentment al moviment de Mélenchon. Segons recorda aquest expert de les esquerres alternatives, “un de cada tres votants del FN afirma tenir una bona imatge de Mélenchon”.

“Macron hagués preferit que el seu principal opositor fos el Front National, ja que es tracta d’un projecte cada vegada menys legítim a França”, explica Escalona. Després de la manifestació d’ahir a París, el paisatge polític francès es dirigeix cap a una confrontació entre Macron i Mélenchon.

LA XIFRA

150.000
francesos
van manifestar-se ahir a París en contra de la reforma laboral del president Macron.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona