Política

Setge al procés sobiranista

Fachin denuncia a Salt el “setge democràtic” al país

El secretari general de Podem diu que cal recordar “en cada acte” el que fa l’Estat per evitar el referèndum

Els acusa d’haver suspès l’article 20 de la Constitució, el de la llibertat d’expressió

El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, va denunciar ahir a Salt “l’estat de setge democràtic” al qual l’Estat està sotmetent Catalunya. Fachin va dir-ho en un acte a la Coma Cros per promoure la participació en el referèndum de l’1 d’octubre. “Estem en un moment en què un acte com aquest és una rebel·lia, i això fa que actes com aquest siguin imprescindibles”, va concloure. El secretari general va considerar que en cada acte que se celebri al país “s’hauria de fer una llista del que estan fent”. Va fer la seva pròpia llista: “Hi ha presos polítics a l’Estat. La Guàrdia Civil fa ràtzies en mitjans de comunicació, intercepten el correu, treuen cartells... Diuen que no es pot atacar la Constitució però ells se salten l’article 20, que defensa el dret a opinar.” Tot i la pressió a què l’Estat està sotmetent les institucions catalanes, Fachin opina que estan fracassant: “L’estratègia no els està sortint bé perquè la gent no té por i a les manifestacions hi va gent que no havia anat mai a cap.”

Va fer també autocrítica, per admetre que l’espai dels comuns ha estat massa un espectador del conflicte entre Catalunya i Espanya i han tardat massa a implicar-s’hi. També critica que des de Catalunya no han fet prou pedagogia amb els seus companys espanyols per explicar-los que el procés sobiranista no és una estratègia de CiU per salvar Jordi Pujol i esquivar les responsabilitats pel cas del 3%: “Potser això hi és, però hi ha un marc general molt més ampli, i la nostra responsabilitat, com a esquerra no independentista catalana, és explicar-ho als nostres companys.”

Fachin va fer aquestes reflexions en el marc d’un debat en el qual van participar també el regidor de Canviem Salt Wilder Palacio, el tinent d’alcalde de Salt Àlex Barceló (ERC), la regidora de la CUP a Figueres Natàlia Sánchez i la secretària de coordinació de Podem Noelia Bail. Després d’una exposició de cada un dels participants es va obrir un torn de paraules en què alguns assistents a l’acte –en total hi van assistir una quarantena de persones– van fer preguntes i reflexions. Palacio va destacar la utilitat del referèndum per qüestionar el model de societat, però va qüestionar que sigui prou efectiu per imposar un nou model, amb les limitacions que se li suposen.

La regidora de la CUP a Figueres va considerar que l’operació de l’Estat contra el referèndum els ha posat en evidència: “Han traspassat unes línies vermelles que ens mostren la realitat: que l’Estat es manté només per la força.”

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Salt va recordar tot el que ha passat fins al punt que som ara, i va justificar el referèndum com la millor eina possible per saber què opina la gent. A més, va considerar que hi ha hagut per part de l’Estat una voluntat de coacció sobre els drets de Catalunya a escollir el seu futur: “Ens han venut que no som sobirans.”

La secretària de coordinació de Podem va dir –com abans Fachin i Palacio– que el referèndum que es prepara per diumenge no és el que volen, “però hem d’anar a votar, votar sí o votar no, però votar, perquè és una qüestió de democràcia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona