Política

La Xina limita les exportacions de petroli a Corea del Nord

La mesura s’inclou en les noves sancions de les Nacions Unides perquè Pyongyang aturi el seu programa atòmic

També prohibirà les importacions tèxtils nord-coreanes

La Xina va anunciar ahir que limitarà el subministrament de petroli a Corea del Nord a partir de l’1 d’octubre, d’acord amb les sancions imposades pel consell de seguretat de les Nacions Unides que tenen per objectiu pressionar Pyongyang perquè aturi els seus programes nuclears i de míssils que han fet apujar la tensió internacional contra el país asiàtic.

El Ministeri de Comerç xinès va anunciar a més la prohibició de les importacions tèxtils nord-coreanes, que són una de les principals fonts d’ingressos per al país que lidera Kim Jong-un. S’estima que aquest vet privarà les arques nord-coreanes d’ingressar uns 750 milions de dòlars anuals. De fet, el 90% de les exportacions nord-coreanes es destinen al veí xinès.

Tot i que la limitació del subministrament de productes de petroli refinat serà vigent a partir de l’octubre, les exportacions de gas natural liquat i de petroli condensat s’han prohibit de manera immediata. El comunicat oficial xinès no precisa, però, les xifres actuals de les exportacions de petroli refinat a Corea del Nord (una xifra que Pequín manté en secret) ni quina quantitat es reduirà quan Pequín apliqui la nova mesura.

De tota manera, es mantindrà una part del subministrament petrolier per garantir la subsistència dels nord-coreans però l’ús per al programa de míssils balístics està prohibit, d’acord amb les sancions de les Nacions Unides.

L’hermètic país asiàtic produeix poca energia pròpia però és capaç de refinar alguns productes derivats de les importacions de cru, un recurs que no està inclòs en la nova prohibició. El preu de la gasolina ha pujat a Pyongyang un 20% durant els últims dos mesos. “Ahir costava 1,90 dòlars, avui en costa 2 i crec que seguirà pujant”, va dir un empleat d’una benzinera a l’agència France Presse.

Soci principal

Pequín és el principal soci comercial de Corea del Nord i, tradicionalment, el seu principal aliat polític, però en els últims mesos la Xina ha acceptat l’aprovació de dures sancions contra Pyongyang pel consell de seguretat de l’ONU. Pequín insisteix ara en els avisos a Corea del Nord que no continuï pel “camí perillós” que representen els assajos balístics i nuclears, així com la necessitat de reprendre el diàleg per rebaixar la tensió.

LA XIFRA

20
per cent hauria pujat la gasolina a Pyongyang els últims dos mesos

Pequín descarta l’origen nuclear d’un terratrèmol

Un terratrèmol de 3,4 en la escala de Richter que va sacsejar Corea del Nord ahir i que tenia un epicentre similar al sisme del 3 de setembre va fer saltar l’alarma a primera hora quan els científics xinesos valoraven que el podia haver causat una prova nuclear del règim de Pyongyang, segons va informar l’agència xinesa Xinhua. Però unes hores més tard, els científics rectificaven i deien que l’origen era natural. L’agència meteorològica sud-coreana va estimar d’entrada que es tractava d’un tremolor natural malgrat les reticències del Centre Nacional de Terratrèmols xinès. El sisme es va detectar al comtat de Kilju, on hi ha la base nuclear nord-coreana des de la qual el règim de Kim Jong-un va fer el 3 de setembre la seva sisena prova nuclear. El nou sisme té lloc després que divendres el líder del país asiàtic alertés el president dels EUA, Donald Trump, que pagarà molt car el seu “excèntric” discurs davant l’ONU en què va amenaçar de destruir del tot Corea del Nord. Poc després, el cap diplomàtic nord-coreà, Ri Yong-ho, va comentar a l’assemblea general de l’ONU, que la resposta a la qual es referia Kim podria ser una prova amb bomba nuclear al Pacífic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona