Política

Setge al procés sobiranista

La gent pren el carrer com mai

Històrica resposta de la ciutadania de les comarques gironines el 20-S

És una demostració de força i de pressió

Concentració avui a les 11 h als municipis de la demarcació

Més de deu mil persones van desbordar la plaça Constitució de Girona dimecres al vespre per denunciar l’estat d’excepció, arran dels fets del 20-S, i en defensa de la democràcia. A Girona, molta gent es va quedar fora dels límits de la plaça, un aforament molt més gran que les convocatòries habituals a la plaça del Vi o a la plaça Independència. Les concentracions, multitudinàries, es van repetir arreu de les principals poblacions de les comarques gironines amb una fotografia i una escenificació similars. Davant de les seus consistorials, en un ambient pacífic i reivindicatiu, amb càntics i lectures de manifestos, una participació intergeneracional, familiar. La mobilització de dimecres de la ciutadania es va repetir divendres protagonitzada, aquest cop, pels col·lectius: la comunitat universitària i els treballadors públics. Més de cinc mil persones a la UdG i un miler davant de la seu de la Generalitat.

Quina és l’anàlisi d’aquestes mobilitzacions massives? És una demostració del poder del poble? “Hi ha episodis polítics conjunturals i molt específics a la història on el carrer és important. Succeeix en els processos de transició de règims autoritaris a democràtics”, explica el politòleg Salvador Martí , doctor en ciència política i de l’administració, professor de la UdG i membre del Centre de Relacions Internacionals de Barcelona CIDOB. Salvador Martí ha investigat sobre processos de democratització a l’Amèrica Llatina, acció col·lectiva i moviments socials. El professor Martí recorda els antecedents de les revolucions de colors, les d’Ucraïna, Geòrgia, també les primaveres àrabs: “Hi ha moments d’alta intensitat, de crisi concrets, en què la ciutadania surt al carrer per mostrar el seu descontentament.” Hi afegeix que en el cas català és molt important la tasca i el capital social que han generat entitats com ara Òmnium i l’ANC, “les quals han fet de xarxes mitjanceres entre les elits i la gent”. I amb relació a la mobilització, han ajudat a fer “gimnàstica de la mobilització; hi ha hagut un aprenentatge previ” gràcies a les Diades. En aquest sentit, i sobre el caràcter festiu i familiar, reivindicatiu i pacífic de la revolució catalana, Salvador Martí destaca que, si bé és una característica del cas català, no és exclusiva: “Els primers episodis de les revolucions àrabs i les de color, també les de vellut, van ser transversals i intergeneracionals; el primer graó és massiu.” Destaca que les mobilitzacions ciutadanes, l’acció de prendre els carrers i les places, són una imatge molt poderosa, que té molt de ressò internacional: “Perquè l’ocupació de l’espai públic és cridanera, fa visible la protesta i genera fotografies que donen la volta al món, però alhora també genera tensions.”

Què passa, però, quan el que és festiu deixa de ser-ho? Posa l’exemple de la Revolució Taronja a Ucraïna, que, tot i la repressió, va continuar i es va mantenir. Martí explica, però, que en el cas d’Ucraïna hi havia el suport de l’opinió pública internacional.

Amb relació al desenllaç, el professor de la UdG assenyala que tindrà a veure amb tres elements: la capacitat de resistència de la mobilització, el nivell de repressió i de coacció de l’Estat i la posició de la comunitat internacional. Assenyala que amb “les fotos de la gentada no n’hi ha prou perquè la comunitat internacional prengui posició” i recorda que històricament Catalunya “no ha tingut gaires pretendents”. “Una cosa és sortir al carrer, que està molt bé, i l’altra guanyar l’Estat; el desenllaç tindrà a veure, però, amb aquestes variables, que es modulen.”

LES FRASES

L’ocupació de l’espai públic és cridanera, visible, genera fotografies que donen la volta, però també provoca tensió
És una característica del cas català, però no exclusiva: es tracta de mobilitzacions intergeneracionals i transversals
El desenllaç té a veure amb tres variables: la capacitat de resistència, la repressió i l’opinió internacional
Si és només una foto, no n’hi ha prou perquè la comunitat internacional prengui posició
Salvador Martí
Professor de la UdG

De la Diada dels 10.000 a la manifestació anti-MAT de 20.000

G. Busquets

Girona ha viscut mobilitzacions històriques, ja sigui per celebrar la recuperació de les llibertats o per defensar el territori. En el primer cas, hi ha la primera Diada autoritzada, l’11 de setembre de 1977, que va omplir la plaça Catalunya de Girona amb la xifra històrica de 10.000 assistents. Tal com recordava Pau Lanau, en un article publicat el dilluns 11, la cita a Girona va mobilitzar molts pobles: “Al matí, a Anglès, 1.500 persones van pujar en processó des de la plaça de la Rutlla fins a la casa de la vila, demanant amnistia i estatut d’autonomia.” La mateixa escena, recorda el periodista, “va passar a Figueres, on es va omplir la Rambla”, però també a Arbúcies, Olot, les Planes, Bescanó i Llagostera. Durant tota la jornada hi va haver un ambient d’eufòria i a la plaça Catalunya l’escenografia era “senzilla però brillant”. “Una gran senyera guardava l’escenari on, abans dels parlaments, la festa va arribar amb havaneres, poemes i lectures.”

Són elements festius i reivindicatius que es mantenen encara ara en les concentracions multitudinàries de reivindicació però també de celebració.

Pel que fa a la defensa del territori, és “un dels temes rellevants per a la mobilització ciutadana”, segons assenyala el politòleg Salvador Martí. En aquest sentit, la construcció de la línia de Molta Alta Tensió (MAT) ha comportat algunes de les mobilitzacions més importants de les comarques gironines.

Unint el territori

Un punt àlgid va ser l’any 2005, amb una manifestació al maig a la Jonquera que va reunir més de cinc mil persones de les dues bandes de la frontera i una altra al desembre a Girona, que va aplegar la quantitat històrica de 20.000 persones (rebaixada per la policia local a 12.000). Hi van participar representants de 79 ajuntaments (45 de les comarques gironines i 34 de la Catalunya del Nord) i membres d’ERC i ICV, llavors en el govern tripartit.

El març del 2008, una altra protesta a Girona va reunir 18.000 persones, poc després que una a la ciutat de Perpinyà n’aplegués 15.000. Entre els anys 2008 i el 2010 la construcció del primer tram de la MAT va topar amb una forta oposició a bona part del territori que es va fer visible amb les manifestacions a les principals poblacions de la demarcació.

La Diada de 1977

i marxa transfronterera contra la MAT el 2006


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona