Política

Jura de bandera a Figueres a set dies del referèndum

Més de 300 persones van jurar ahir la ‘rojigualda’ en un acte celebrat al castell de Sant Ferran organitzat per commemorar el 375è aniversari de la creació del regiment Arapiles 62

Més de 300 persones es van congregar ahir al castell de Sant Ferran de Figueres per jurar la bandera rojigualda. L’acte militar, obert a la població civil, es va celebrar una setmana abans de la convocatòria del referèndum de l’1-O i va congregar uns 350 efectius.

La jura de bandera és l’acte central de la commemoració del 375è aniversari de la creació del regiment Arapiles 62, que té la base a Sant Climent Sescebes (Alt Empordà). L’exèrcit assegura que la celebració buscava apropar el cos a la ciutadania i mostrar la seva relació amb Catalunya. A l’acte, hi va assistir el subdelegat del govern espanyol a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante; el president del PP, Xavier García Albiol, i Concepció Veray.

La jura de bandera civil al castell de Sant Ferran és la primera que es fa a les comarques gironines. Feia més de quinze anys –d’ençà que es va acabar el servei militar– que la base de Sant Climent no n’organitzava cap. I en aquella ocasió, els qui van prometre fidelitat a Espanya i van fer el petó a la rojigualda eren militars, tot i que s’hi va permetre l’assistència de civils.

Ahir, però, l’acte organitzat per l’exèrcit es dirigia exclusivament a la ciutadania. En total, s’hi havien apuntat 311 persones (per telèfon, correu electrònic o fax), tot i que a darrera hora se n’hi van afegir alguns més. Segons l’exèrcit, la majoria dels civils –fins al 90%– són de les comarques gironines.

La jura, que es va fer al pati d’armes del castell, va seguir un protocol molt marcat, com correspon a actes marcials d’aquest tipus. Desfilada militar al pati d’armes –companyia, esquadra, banda de guerra i banda de música–, arribada de les dues banderes del regiment Arapiles 62 (donades l’any 1983), himne espanyol, crits de Viva España!, jurament a l’uníson i, després, petó a les rojigualdas.

Qui es va encarregar de pronunciar el jurament va ser el coronel i comandant militar de Girona, Javier Mur Lalaguna. “Espanyols, jureu o prometeu, per la vostra consciència i honor, guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, amb lleialtat al rei i, si fos precís, entregar la vostra vida en defensa d’Espanya?”, va dir, dirigint-se als ciutadans. I tots ells a una sola veu, també en espanyol, van respondre: “Ho jurem.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia