Política

setge a l'1-O

Tractorada a Vic en defensa del dret a decidir i de l’1-0

Una cinquantena de vehicles i un centenar de pagesos d’Osona i el Lluçanès es reuneixen davant el Sucre

Llegeixen un manifest de defensa de les llibertats abans d’iniciar una ruta pel municipi

La pagesia d’Osona i el Lluçanès no vol quedar-se impassible davant “la violació dels drets civils a Catalunya” que s’està produint últimament i per aquest motiu, ahir, va fer una tractorada a Vic. La marxa, convocada conjuntament pels sindicats Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives Agràries, representada en l’àmbit local per la Cooperativa Plana de Vic, va aplegar una cinquantena de vehicles –molts amb estelades i pancartes a favor de la democràcia– i un centenar de persones.

A dos quarts d’onze del matí, els tractors es van concentrar davant del Sucre, lloc on també va acabar l’itinerari que van fer els vehicles per la ciutat, passant per l’antiga N-152 i entrant per Vic nord fins a la plaça del Mil·lenari, per arribar un altre cop davant del Consell Comarcal d’Osona. Tenint en compte que hi havia mercat setmanal a Vic, la intenció dels convocants era no entrar al centre de la ciutat, “per evitar molèsties a la ciutadania”. Carles Mencos, coordinador territorial de la Catalunya Central d’UP, comentava en l’inici de l’acte que el motiu de la concentració era “fàcil d’explicar”: “En el sector agrari estem per decidir el nostre futur i amb l’autodeterminació sense dir què votarem, perquè em sembla que ja és clar.”

Serenitat i somriures

Jèss Carol, coordinadora de l’ANC a Osona, va agrair la participació. “És fantàstic veure les cares de la gent en cada acte d’aquesta setmana”, va dir als assistents, a qui va adreçar un consell: “Calma, serenitat i somriures. Arribarem al dia 1 i votarem.” El regidor de Món Rural i Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, Josep-Ramon Soldevila, hi va afegir: “Hi haurà molts problemes. Ens posaran molts bastons a les rodes,. Però endavant, força i ja sabeu què heu de votar.” Tot seguit es van sentir crits a favor de la independència.

El moment culminant va ser la lectura d’un manifest conjunt dels sindicats i entitats, a càrrec de l’històric dirigent d’UP Pep Alsina. “Defensem que els catalans han de poder exercir el dret a decidir el seu futur com a poble”, va començar dient, i va continuar: “Exigim l’immediat restabliment dels drets fonamentals i les llibertats conculcades, així com el restabliment de l’autonomia financera de la Generalitat de Catalunya.” Riera va cloure la lectura del manifest dient: “Som gent de pau i, per tant, volem exercir els nostres drets.” Abans de començar la marxa, els assistents van entonar el cant d’Els segadors.

Un miler de tractors provinents de sis punts de trobada –a Tàrrega, Mollerussa, Balaguer, Juneda, Alcarràs i Torrefarrera– van col·lapsar, ahir al migdia, el centre de la ciutat de Lleida.

LA FRASE

En el sector agrari estem per decidir el nostre futur i amb l’autodeterminació
Carles Mencos
coord. territorial de Catalunya central d’Unió de pagesos

LA XIFRA

3
entitats
agràries (UP, JARC i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) van convocar la tractorada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona