Política

la Generalitat acusa Govern espanyol de voler “intervenir” els Mossos

El contingent de policies que ha anunciat el ministre Zoido s’afegiria al de 3.000 policies espanyols i guàrdies civils que ja estan en l’operatiu per aturar el referèndum

Forn: “Han intervingut ja la Hisenda catalana i ara volen intervenir als Mossos; tenim unes competències i volem exercir-les”

El conseller d’Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, ha acusat avui al Govern central de pretendre “intervenir” els Mossos d’Esquadra. En diversos missatges al seu compte de Twitter, el conseller reacciona així en resposta a la carta que li ha enviat el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, en la qual li comunica que ha decidit desplaçar a Catalunya unitats de Policia Nacional i Guàrdia Civil per donar suport als Mossos d’Esquadra en el manteniment de l’ordre públic. Aquestes forces policials, el nombre de les quals no s’ha concretat, s’afegiria als 3.000 policies espanyols i guàrdies civils que ja estan a Catalunya mobilitzats per aturar el referèndum.

“L’Estat prepara el terreny per intervenir als Mossos i hi ha una voluntat clara de desprestigiar-nos”, assegura el conseller en una piulada, i sentència en una altra: “Han intervingut ja la Hisenda catalana i ara volen intervenir als Mossos. Tenim unes competències i volem exercir-les”.

“No ens fa falta l’ajuda del ministeri d’Interior per exercir les nostres competències”, assegura també el conseller en un altre missatge.

De la seva banda, el Govern espanyol ha dit avui en un comunicat que ha adoptat aquesta decisió en virtut de l’article 38.2 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, que contempla la intervenció de Policia i Guàrdia en el manteniment de l’ordre públic.

L’exercici d’aquesta funció correspon, amb caràcter prioritari als Mossos però, segons recull l’esmentada llei, sense perjudici de la intervenció de Policia i Guàrdia Civil quan, “bé a requeriment de les Autoritats de la Comunitat Autònoma, o bé per decisió pròpia, ho estimin necessari les Autoritats estatals competents”.

En canvi, el departament d’Interior de la Generalitat considera que el Govern central està vulnerant clarament les competències dels Mossos sobre seguretat ciutadana i ordre públic.

Interior subratlla que les funcions d’aquestes unitats mobilitzades seran les de vigilar l’espai públic i manteniment de l’ordre i actuaran en cas de què es mantingués el referèndum il·legal, tal com ha ordenat la Fiscalia Superior de Catalunya.

En la missiva s’especifica que, en tot cas, aquestes unitats actuaran en suport dels Mossos d’Esquadra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona