Política

Llibertat amb càrrecs pels sis detinguts per la Guàrdia Civil en l’operació del 20-S

Les compareixences han estat curtes perquè tots s’han negat a declarar

Durant la declaració han estat emmanillats per “motius de seguretat” i no se’ls ha deixat marxar fins que no han sortit les interlocutòries

El jutge els investiga pels delictes de malversació, desobediència i prevaricació i els obliga a comparèixer setmanalment

El magistrat del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha deixat en llibertat amb càrrecs els sis detinguts per la Guàrdia Civil el passat dimecres 20 de setembre en relació pels preparatius del referèndum que continuaven al calabós. El magistrat, que manté la causa secreta almenys fins el 20 d’octubre, els imputa els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, tot i que la investigació i els escrits que portava la Guàrdia Civil dimecres incloïen també el delicte de sedició.

Les compareixences han estat molt breus, perquè tots s’han negat a declarar. Tots sis, els únics que han passat dues nits en dependències policials, han estat tota o quasi tota l’estona emmanillats per decisió del jutge al·legant els protocols policials i motius de seguretat.

La fiscalia no ha demanat presó provisional per a cap d’ells, però sí la compareixença al jutjat i el requeriment per aturar qualsevol actuació en favor del referèndum o de les anomenades estructures d’estat.

Primer han declarat els dos detinguts que no formen part del govern, Rosa María Rodríguez Curto, cap de Serveis de la multinacional informàtica T-Systems, arrestada a Madrid, i el directiu de la Fundació PuntCat, que gestiona el domini .cat, Josep Masoliver. A continuació ha estat el torn de Josep Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda, Josué Sallent, del CTTI, Josep Maria Jové, secretari general de la Vicepresidència, i, per últim, Juan Manuel Gómez, del Cesicat.

L’advocada de Salvadó ha demanat, amb un escrit de 12 pàgines, la recusació del magistrat en considerar que no és parcial i ha reclamat que no se’l faci anar al jutjat cada setmana perquè no hi ha cap risc de fuga perquè el seu “compromís” amb el país és claríssim, ha dit la lletrada. A Jové, a més li han notificat la multa imposada pel Tribunal Constitucional (TC).

Les declaracions han començat poc abans de les 12 i han acabat cap a dos quarts de dues. No obstant això, tots sis han estat traslladats de nou al calabós de la Ciutat de la Justícia per esperar el lliurament de la interlocutòria de llibertat, malgrat que en més d’una ocasió alguns detinguts que queden en llibertat dictada in voce pel jutge han pogut marxar directament. El lliurament de les interlocutòries s’ha allargat més d’una hora, enmig d’una gran expectació a l’atri de la Ciutat de la Justícia, amb bona part dels consellers, el vicepresident Junqueras, familiars, amics, altres càrrecs del Govern, Joan Tardà o el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera