Política

El jutge que porta la denúncia per sedició no sol contradir la Fiscalia

El jutge Ismael Moreno, el més veterà de l’Audiencia Nacional, va ser el que va enviar a presó dos titellaires per “enaltiment del terrorisme”

El jutge Ismael Moreno, al qual ha correspost la denúncia de la Fiscalia per sedició en els disturbis de Barcelona, és el més veterà dels sis jutges d’instrucció de l’Audiència Nacional, a la qual va arribar el 1988. Aquest jutge destaca per adoptar poques resolucions en contra del criteri del Ministeri Públic.

Recentment va decidir l’ingrés a la presó de dos titellaires sota l’acusació d’enaltiment del terrorisme per una obra de titelles representada en les festes de Carnaval de Madrid, en la qual apareixia un cartell amb la llegenda “Alka-ETA”, un joc de paraules amb Al-Qaida i la banda terrorista basca.

Després d’una polèmica instrucció, en la qual va ser molt criticada la seva decisió d’empresonar-los, Moreno, titular del Jutjat Central d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional, va acordar alliberar-los al retirar l’acusació per terrorisme, a petició en els dos casos de la Fiscalia.

Ismael Moreno va néixer el 24 de setembre dl 1955 a Maján (Sòria), va ingressar a la carrera judicial el 1983, exercint a Jumilla (Múrcia), Talavera de la Reina (Toledo), Badalona (Barcelonès) i Alcalá de Henares (Madrid).

El 1987 va ascendir a magistrat i va exercir a Bilbao i des del 29 de gener del 1988 és magistrat-jutge de l’Audiència Nacional, època en la qual va treballar en la lluita contra ETA.

Però no tot ha estat ETA, Moreno ha portat també investigacions relatives al terrorisme islamista i a Al-Qaida. Va prendre part en les primeres investigacions judicials portades a terme després dels atemptats terroristes de l’11 de març del 2004 a Madrid.

Al novembre del 2005 va ordenar la reobertura de la causa en la qual s’investiga l’atemptat comès el 1985 al restaurant madrileny “El Descanso”, del qual s’acusa islamistes radicals.

Aquell mateix any va començar a instruir la querella que la Fiscalia Anticorrupció va interposar contra l’exalcalde de Marbella Julián Muñoz i 34 persones més -entre ells el mort Jesús Gil- arran d’un informe del Tribunal de Comptes que va revelar un presumpte frau de més de 90 milions d’euros a Marbella entre el 1991 i el 2001. Un altre cas amb repercussió pública va ser la investigació sobre les possibles escales a l’aeroport de Palma de Mallorca d’avions de la CIA amb presumptes terroristes detinguts. Ismael Moreno es va declarar competent per investigar aquest cas al juny del 2006.

De forma accidental li va recaure també un altre assumpte d’interès mediàtic, el cas Sogecable, en el qual va substituir l’exjutge Javier Gómez de Liaño després de ser recusat pel conseller delegat de Canal Plus Juan Luis Cebrián.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona