Política

Trump i Kim Jong-un atien la guerra d’insults

El president dels EUA titlla de “boig” el líder nord-coreà

Pyongyang amenaça amb llançar la bomba d’hidrogen

La guerra dialèctica entre el president dels EUA, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, és lluny d’acabar, i el resultat i les conseqüències són més incerts que mai. L’un amb piulades, l’altre a través de discursos a mitjans oficials del seu règim llancen amenaces i insults sense aturador, fent pujar la tensió –encara més– entre Washington i Pyongyang.

El discurs de Trump a l’ONU amenaçant amb la “destrucció total” de Corea del Nord, a banda de les noves sancions anunciades dijous, va rebre resposta per part de Pyongyang divendres a la matinada. “Domesticaré amb foc aquest vell xaruc desballestat mentalment”, va prometre Kim Jong-un, que va reafirmar que el “camí triat” per Pyongyang davant les amenaces nord-americanes, el de l’escalada militar i la conversió en potència nuclear, “és el correcte”.

“Els seus comentaris m’han convençut”, va dir el mandatari nord-coreà, que va anunciar que amb els insults provinents de la Casa Blanca estudia “una resposta al més alt nivell”, una acció “més enllà de les expectatives” que es puguin imaginar.

La següent acció podria ser el llançament “poderós” d’una bomba nuclear d’hidrogen al Pacífic, tal com va anunciar el ministre d’Afers Estrangers nord-coreà, Ri Yong-ho, des de l’ONU, on parlarà avui al matí després d’ajornar un dia la seva participació a l’assemblea general.  

El diplomàtic va qualificar les amenaces de Trump de “lladrucs de gos”. “Quina resposta estaria pensant quan va permetre que aquelles paraules excèntriques sortissin de la seva boca?”, es va preguntar Kim Jong-un.

Trump, hores després i a través del seu compte de Twitter, no es va estar de respondre amb el mateix to de desqualificacions i amenaces. “Kim Jong-un de Corea del Nord, qui òbviament és un boig a qui no importa deixar morir de gana o assassinar la seva gent, serà posat a prova com mai abans!”, va piular el president dels EUA.

La comunitat internacional continua fent crides a la calma i el diàleg. El Kremlin, per exemple, va advertir de “conseqüències indesitjables i catastròfiques” si la solució no és política. Tots els líders mundials que han passat durant aquesta setmana pel púlpit de l’ONU, a banda de condemnar l’avenç nuclear nord-coreà, han demanat contenció i diplomàcia.

Paral·lelament i en camí divergent al del president, els EUA i aliats continuen amb la campanya de pressió contra Corea del Nord. Washington viu en l’esquizofrènia i la contradicció entre les paraules del president i l’acció del seu cos diplomàtic.

El mateix Trump podria haver provocat una escletxa fatal en l’aliança que imposa sancions a Pyongyang: la Xina va negar que hagi prohibit als seus bancs fer operacions comercials amb Corea del Nord com havia anunciat el president nord-americà.

Mentrestant, en l’altre gran front obert en política internacional, els EUA veuen com l’Iran endureix la seva posició davant l’amenaça que Washington abandoni el pacte nuclear. El president iranià, Hassan Rouhani, va anunciar que reforçarà la “capacitat balística” del seu país. “Incrementarem el nostre poder militar com a dissuasiu (…) No demanarem permís a ningú per defensar el nostre país”, va dir el líder iranià en un discurs televisat. Ahir, en una desfilada militar, va presentar la nova adquisició: un míssil amb un abast de 2.000 km, suficients per impactar a Israel.

LA FRASE

[En al·lusió a Donald Trump] Domesticaré amb foc aquest vell xaruc desballestat mentalment
Kim Jong-un
líder de corea del nord


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona