Política

setge a l'1-O

“Aquí no imprimim les paperetes”

Una impremta d’Amposta va respondre a l’escorcoll a Constantí amb un cartell irònic adreçat a la Guàrdia Civil

Poca dolçor hi ha, aquestes darreres setmanes, entre les empreses dedicades a la impressió, després que moltes hagin passat a engrossir una llista d’escorcolls i vigilància per part de la Guàrdia Civil a la recerca del material del referèndum. Aquesta situació, però, ha desencadenat també una onada de solidaritat dins el gremi, sovint passada també pel sedàs de la ironia.

A la impremta Pixpress, a Amposta (Montsià), es van veure astorats per les notícies com que la Guàrdia Civil vigilava durant uns dies la porta d’una altra impremta, Indugraf, a Constantí (Tarragonès). “Ens va semblar un abús el que estava passant a Constantí, i vam respondre amb una mica d’humor, sempre fent crítica constructiva”, explica el propietari de Pixpress, Rafel Duran. La resposta va tenir la forma, és clar, d’un cartell dissenyat i imprès per ells mateixos en què l’empresa ampostina es dirigeix al cos policial: “A l’atenció de la Guàrdia Civil: no estem fent les paperetes per a l’1 d’octubre... perquè no ens les han encarregat”, afirmació que ells completaven afirmant que si els l’encarreguessin, les imprimirien. “És tot tan absurd que t’ho has de prendre amb humor. I amb zero por”, sentencia Duran, que explica que impremtes d’altres punts de Catalunya els han demanat que els enviessin el disseny del cartell per fer-lo lluir també a les seves seus.

No són els únics. Molts establiments, com ara les llibreries Calders de Barcelona o la Tralla de Vic, han penjat cartells aquests dies a favor del dret a decidir dins la campanya Empaperem.

Tens capacitat de decidir... l’AMPA

Uns pares de les Borges Blanques copien el cartell de l’1-O, i un restaurant avisa que tancarà aquell dia
A.P

Vas néixer amb la capacitat de decidir”, resa el cartell oficial del referèndum de la Generalitat, i a l’AMPA de l’escola Joan XXIII de les Borges Blanques (les Garrigues) els va semblar que l’afirmació, tot i que ara sigui propaganda prohibida per decisió judicial, continuava sent ben certa si l’aplicaven a l’assemblea per escollir nova junta del dia 10 d’octubre. “Buscàvem maneres d’aconseguir més participació. Generalment, de 300 nens que hi ha a l’escola, tenim uns deu vots en aquestes assemblees. I com que el 10 d’octubre s’assembla a l’1 d’octubre, se’ns va acudir imitar-lo”, expliquen els membres de la junta actual.

Dit i fet. Entre els membres de l’AMPA hi ha un dissenyador, en Jordi Calvís, que va reinterpretar l’encreuament de vies amb l’estació de fons del cartell oficial, tot canviant-los per unes vies de joguina i un parc de la població. “No ho hem fet amb cap mena d’ànim de prendre partit per una posició política o altra sinó per intentar cridar l’atenció dels pares. Esperem que encara que l’oficial estigui prohibit, a nosaltres no ens diguin res”, reconeixen.

D’altres són molt més senzills, però sí que prenen partit de manera explícita. A la porta del restaurant Siurana, situat al petit nucli del Priorat del mateix nom, un cartell avisa des de fa una setmana que el dia 1 d’octubre tancaran per “defensar tot el dia la democràcia”. Els seus propietaris, l’Andreu i la Maria, ja van fer córrer rius de tinta fa uns anys en decidir pagar impostos només a Catalunya. “Ara animem a altres persones a seguir el nostre exemple el dia 1”, diu Andreu Bartolomé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA