Política

frança

protestes laborals

Macron aprova la reforma laboral mentre continua la pugna amb els sindicats

El govern francès reforma el mercat de treball per facilitar l’acomiadament i la negociació en les empreses

La mobilització sindical comença a decaure

El president francès, Emmanuel Macron, persisteix en la seva voluntat de flexibilitzar el mercat de treball. El govern centrista aprovarà avui per decret una nova reforma laboral que abaratirà els acomiadaments i afavorirà els acords en les empreses en perjudici dels convenis col·lectius. Anunciada el 31 d’agost, aquesta mesura serà ratificada a través del mètode de les ordenances, sense que els diputats l’hagin pogut debatre a l’Assemblée Nationale. A diferència del que va passar l’any passat amb la reforma laboral de François Hollande, aprovada quatre mesos després de la seva presentació, Macron no ha esperat ni trenta dies. La celeritat del dirigent centrista mostra que vol girar full abans que creixi la còlera social. I així no haver d’escoltar les exigències dels sindicats, que ahir es van manifestar durant la segona jornada de mobilitzacions.

Desenes de milers de persones es van mobilitzar a les principals ciutats franceses, com ara París, Lió i Marsella. Entre 55.000, segons els sindicats, i 18.000 manifestants, segons les autoritats, van desfilar a primera hora de la tarda pels carrers de la capital francesa. Menys nombrosa que la del 12 de setembre, en què hi van participar 400.000 persones en el conjunt de França, la jornada de mobilitzacions d’ahir mostra com el rebuig popular a la reforma laboral no s’incrementa, però aquest no resulta tan minoritari com desitjaria el govern.

“El nivell de mobilització ha estat equivalent al de la setmana passada i s’han produït més aturades en les empreses”, va declarar Philippe Martinez, el secretari general de la CGT, principal impulsora de les manifestacions. Al contrari que durant l’onada de protestes del 2016, el sindicat francès amb més afiliats no té ara el suport de la direcció de Force Ouvrière (FO), tot i que més de la meitat de les federacions d’aquesta organització sindical, la tercera més important de França, sí que es van mobilitzar.

“La posició definitiva de FO es decidirà durant el comitè confederal del 28 i el 29 de setembre”, va explicar a El Punt Avui Luc Benizeau, secretari de la federació de professors de FO del departament de Val-de-Marne. “Però no aturarem la reforma organitzant manifestacions cada setmana, sinó bloquejant sectors estratègics”, hi va afegir. Les federacions dels transports de la CGT i FO ja han anunciat una vaga indefinida a partir de dilluns que ve. A més, els sindicats de funcionaris preparen una altra aturada per al 10 d’octubre, per protestar contra la supressió de 120.000 llocs de treball públics durant els propers cinc anys. “Per avaluar el rebuig a la reforma laboral, el més important serà la manifestació d’aquest dissabte a París”, explicava ahir Jean-Claude, un enginyer jubilat que feia referència a la gran mobilització que prepara des de fa mesos el moviment de la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon.

“Jo crec en la democràcia, però la democràcia no és el carrer”, va declarar dimarts Macron a Nova York en una entrevista a la CNN. Amb aquestes paraules volia mostrar la seva voluntat ferma d’aprovar la reforma laboral i la resta de mesures neoliberals que prepara per als pròxims mesos.

LES FRASES

El nivell de mobilització ha estat equivalent al de la setmana passada
Philippe Martinez
secretari general de la CGT
Jo crec en la democràcia, però la democràcia no és el carrer
Emmanuel Macron
president de la república francesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona