Política

Un referèndum i molts maratonians

Merkel s’acomiada de la campanya alemanya amb un míting casolà

Diverses ciutats alemanyes celebren tres consultes locals en paral·lel

Berlín organitza una marató el mateix dia dels comicis

L’última imatge d’Angela Merkel en la campanya electoral en què lluitava per un quart mandat amagava possibles simbologies: la cancellera, agenollada a l’escenari, mentre simulava una reanimació cardíaca en una nina sintètica i amb un centenar de voluntaris al davant fent el mateix, a ritme de l’Stayin’ Alive dels Bee Gees. Va ser a Greifswald, una ciutat del seu districte electoral, al land de Mecklenburg-Pomerània Occidental. Les setmanes passades, cada míting de la cancellera en aquesta regió havia anat acompanyat d’escridassades de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) i la islamòfoba Pegida. En aquest acte, fora de la campanya oficial però també en to electoral, no va tenir problemes.

A partir d’avui, es podrà interpretar si la nina que intentava salvar Merkel era Martin Schulz, potser com a següent soci en una nova gran coalició, o la mateixa democràcia, si és que l’embranzida ultradretana és més sorollosa que real, un cop traslladada a les urnes.

Serà un diumenge que arrenca per a alguns despistats amb el camí fins al seu local electoral tallat, o si més no complicat. És diumenge de marató a Berlín, hi ha 30.000 inscrits i s’espera que els menys ràpids creuaran l’arribada, a la Porta de Brandenburg, a quarts de cinc de la tarda. Una hora i mitja abans de tancar els col·legis. És clar que hi ha llocs previstos per traspassar els 42,195 kilòmetres de recorregut. Però cal orientar-se.

Un cop al col·legi electoral, el votant berlinès tindrà tres oportunitats de dir-hi la seva. Les corresponents a les generals al Bundestag, que en realitat són dos vots (a la llista del partit escollit, d’una banda, i a un candidat del districte assignat, de l’altra) i la del referèndum que se celebra, també avui, per pronunciar-se sobre el futur de l’aeroport de Tegel. Es tracta de decidir si s’abandonen els plans de tancar-lo un cop comenci a funcionar el nou aeroport internacional. Tegel, petit i obsolet, té molts fans a Berlín, precisament perquè és de dimensions humanes. A sobre, la inauguració del nou aeroport no té data, després d’haver-se ajornat, entre repetits escàndols i nyaps tècnics, la inauguració, inicialment prevista per al 2012.

Alemanya, país on no es contemplen els referèndums d’abast nacional, sí que se’n poden convocar a escala municipal o regional si es recullen les firmes necessàries per fer-ho. Aquest diumenge, per exemple, a més del de Berlín, n’hi ha convocats tres més, a Duisburg, Bremen i Halle, per decidir, respectivament, si s’autoritza l’apertura d’un outlet, si es perllonga la legislatura del land en qüestió i el trasllat d’oficines públiques a un edifici buit. El dret a decidir pertoca només al ciutadà implicat en aquest territori, no a la resta del país. I es considera vàlid si s’arriba al 25 % de participació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona