Política

“Ada, sigues més Dolors, sisplau”

Campanya perquè els comuns considerin l’1-O com un referèndum, no com una simple mobilització

Avisen que l’hegemonia d’esquerres de la república només serà possible amb les forces que avui defensin el dret a decidir sense equidistàncies

L’esquerra independentista va fer un clam ahir perquè els comuns considerin l’1 d’octubre com un referèndum, en lloc d’una mera mobilització, perquè s’hi impliquin sense equidistàncies ni equilibris ja que el dia de demà, quan es vulgui construir una república hegemònicament d’esquerres, no hi haurà lloc per a les forces que no hagin donat suport nítid a l’1-O. La diputada de la CUP Mireia Boya ho va resumir en una frase: “Ada, sigues més Dolors, sisplau.” Es referia a Colau, alcaldessa de Barcelona, a qui Carles Puigdemont li ha costat Déu i ajut arrencar un pacte per organitzar el referèndum, i a Sabater, alcaldessa de Badalona, que en canvi ha signat un decret de suport a l’1-O pel qual haurà d’anar a declarar.

Sabater va ser la més aplaudida al Casinet d’Hostafrancs, un espai municipal on la plataforma Esquerres per la Independència va convocar representants d’Esquerra, la CUP, Podem, Catalunya en Comú i Procés Constituent. L’acte de campanya va aplegar unes 500 persones (200 més es van quedar a fora) sota el lema República: referèndum és democràcia, i es va celebrar amb normalitat. Ningú parlava explícitament de cap pròxim govern; utilitzaven el terme hegemonia d’esquerres. El primer a llançar el guant va ser el diputat de Podem Joan Giner, que va advertir que “no hi haurà una república catalana de veritat si no hi ha una hegemonia d’esquerres”, presentant el partit morat per a aquesta futura hegemonia. El primer en recollir-lo va ser el portaveu nacional de Poble Lliure, Guillem Fuster, que va avançar que només comptaran “les forces que no han tingut dubtes a l’hora d’implementar el referèndum”. El cupaire va carregar contra “tots aquells suposadament d’esquerres” que han maldat per conservar la cadira en consells d’administració de grans empreses. “Poca cosa farem amb ells”, deia, en referència als socialistes. Tot seguit va rebre el líder de Podem a l’Estat, Pablo Iglesias. “Qualsevol hegemonia d’esquerres que vulgui construir la república haurà de tenir clar que som un sol poble, en lloc d’intentar dividir-nos per origen”, subratllava Fuster.

En aquest punt Teresa Forcades, de Procés Constituent, va saltar per puntualitzar que “una cosa són els dirigents de determinats partits i una altra, els votants. Jo no vull excloure’ls”. Boya va prendre la paraula per recordar que durant la Transició, “algunes esquerres van vendre el poble pactant amb les restes del franquisme”, i va demanar que la gent no es deixi tornar a trair. “L’hegemonia d’esquerres només serà possible amb les forces que defensin el dret a l’autodeterminació l’1-O, que siguin al carrer, no només a Twitter. És hora de deixar de parlar de mobilitzacions”, va exigir l’aranesa als comuns. “No puc entendre que algú d’esquerres que es diu progressista no s’hi sumi”, va insistir. “Sortiu al carrer i deixeu les equidistàncies immobilistes”, va sentenciar.

Garanties republicanes

Al seu costat, l’independentista David Companyon (EUiA), membre de la coordinadora dels comuns, va interpel·lar els seus indirectament: “Aquells que diuen que no hi ha garanties que m’expliquin amb quin reglament es va proclamar la Segona República.” La frase va concitar una aclamació sonora.

L’alcaldessa a qui demanen que s’assembli Colau va rematar que l’1-O ha començat a fer caure màscares i “obliga a posicionar-se a favor de la democràcia sense matisos o al costat dels que estan encobrint l’estat d’excepció i la pèrdua de drets fonamentals”. L’ovació a Sabater va ser hegemònica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories comarcals de l’habitatge

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern israelià decideix tancar Al Jazeera al país

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona