Política

setge a l'1-O

Madrenas no hi anirà sola

Girona Vota ha convocat els gironins a acompanyar demà l’alcaldessa fins al Palau de Justícia

Alcaldes d’altres municipis participaran en la marxa

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no haurà de fer sola el camí des de l’ajuntament de la ciutat fins al Palau de Justícia per declarar per haver donat suport al referèndum. Representants de la campanya Girona Vota han convocat la ciutadania a concentrar-se demà a les deu del matí a la plaça del Vi per acompanyar-la fins a l’entrada del Palau de Justícia. Les entitats de la ciutat i els partits polítics partidaris de la independència van emetre ahir un comunicat en què expressen el seu suport a l’alcaldessa davant el que qualifiquen de “persecució” de la fiscalia i de l’aparell de l’Estat contra Madrenas –en el cas de Girona– i contra les institucions i els càrrecs electes del país “que l’únic que estan fent és facilitar la participació de la ciutadania” per decidir el futur polític de Catalunya. Recorden que la celebració d’un referèndum d’autodeterminació té el suport d’una àmplia majoria de la societat catalana, i que els responsables polítics no estan fent res més que respondre a aquest anhel: “El Parlament de Catalunya va aprovar fa uns dies la llei del referèndum, que dona compliment al mandat democràtic sorgit de les urnes i al desig del 80% dels catalans.”

Afegeix el document que ja s’han compromès a col·laborar en el referèndum i a facilitar el dret a vot, “fins al moment, més del 75% de les viles i ciutats” de Catalunya.

Amb el suport d’alcaldes

En la citació que dissabte va rebre l’alcaldessa de Girona s’hi especifica que la criden a declarar en qualitat d’investigada “per un presumpte delicte de desobediència, prevaricació i malversació”, i l’amenacen, com s’ha fet amb els altres alcaldes cridats a declarar, de detenir-la si decideix no comparèixer als jutjats.

A més dels ciutadans i de les entitats convocants, s’espera que a la marxa hi participin alcaldes d’altres municipis (ja han confirmat la seva presència, per exemple, l’alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent, i l’alcalde de Salt, Jordi Viñas). També hi anirà l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, que ha de declarar tres quarts d’hora després de Madrenas. L’alcaldessa de Girona està citada a les 12 h i Piferrer a les 12.45 h. Des d’ahir mateix s’estan difonent per les xarxes socials cartells de suport a Madrenas amb el lema Mai caminaràs sola, en què es fa una crida a participar en la marxa per acompanyar l’alcaldessa fins al Palau de Justícia.

Advocats de Girona

Qui també ha fet costat a Madrenas és el Col·legi d’Advocats de Girona (ICAG). El col·legi ha expressat el seu “total suport” tant a l’alcaldessa de Girona com a l’alcalde de Besalú i vicepresident primer del Parlament, Lluís Guinó (la fiscalia va anunciat fa deu dies una querella contra la mesa del Parlament per haver permès la tramitació de la llei del referèndum). Tant Madrenas com Guinó són membres del Col·legi d’Advocats de Girona.

Per altra banda, Madrenas, com altres alcaldes del país (Marta Felip, alcaldessa de Figueres, n’és una), va trametre ahir un escrit a la fiscalia en què demanava que quedi sense efecte la instrucció perquè la policia municipal actuï com a policia judicial, en virtut de la qual se’ls obliga a actuar contra la campanya i la preparació del referèndum.

La fiscalia demana el decret d’alcaldia d’Olot

R. ESTÉBAN

La fiscalia de Girona va enviar ahir a la secretaria de l’Ajuntament d’Olot un ofici en què demanava una còpia del decret de suport al referèndum que va firmar l’alcalde (Josep Maria Corominas, del PDeCAT) poques hores després de la petició en aquest sentit que havia fet als batlles del país el president de la Generalitat el 6 de setembre passat.

En el text de la fiscalia, signat pel tinent fiscal, es demana també que els enviïn “qualsevol altra resolució, ofici o comunicació subscrit per l’alcalde en què es confirmi la disponibilitat a facilitar els locals utilitzats com a centre de votació. Ahir al vespre l’alcalde no tenia constància de l’ofici de la fiscalia i va declinar fer cap comentari sense haver-lo llegit abans. “Ens ho hem de mirar amb la secretària, però és evident que vam signar aquell decret”, es va limitar a dir Josep Maria Corominas.

D’altra banda, el consistori olotí ahir encara no havia rebut cap requeriment de la fiscalia per anar a declarar en relació amb aquesta mateixa qüestió. “Hi anirem i respondrem el que ens demanin”, ha avançat l’alcalde, que és vicepresident de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Quant a la policia municipal, sí que s’ha rebut el requeriment perquè els agents impedeixin el referèndum. Sobre això, l’alcalde ha recordat que el responsable polític del cos policial és ell i que els agents tenen assignades “feines prioritàries”, com ara vetllar per la convivència entre els veïns i regular el trànsit a l’entrada i sortida de les escoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona