Política

terrorisme

atemptats a Catalunya

Convocats avui minuts de silenci arreu del país

El president de la Generalitat presidirà una concentració silenciosa a les dotze del migdia a la plaça Catalunya de Barcelona

L’AMC i l’FMC fan una crida a mostrar el condol davant de tots els ajuntaments

Avui a les dotze del migdia estan convocades arreu del país concentracions per condemnar l’atemptat de Barcelona i mostrar el condol per les víctimes. L’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) fan una crida perquè es facin cinc minuts de silenci a les dotze del migdia davant dels consistoris catalans. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, presidirà el minut de silenci a la plaça Catalunya de Barcelona. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com tota la resta de membres del govern, acompanyaran el cap de l’executiu. A la ciutat de Girona, serà a la confluència del carrer Joan Maragall amb la plaça Catalunya, davant de la seu de la Generalitat. A Lleida, la concentració serà davant de la Paeria, i a Tarragona es farà a la plaça de la Font. A més, l’ACM i l’FMC proposen que les banderes dels balcons dels ajuntaments onegin a mig pal en senyal de condol durant els tres dies de dol que s’han decretat a Catalunya.

Ahir mateix els ajuntaments catalans van reaccionar a l’atemptat que va fer diversos morts a la Rambla, enviant mostres de suport a les víctimes de l’atac. A més, en molts punts del territori català es va optar per suspendre els actes festius, ja que en molts casos els municipis estan, aquests dies d’agost, immersos en plena festa major. És el cas de la festa major del barri de Gràcia de Barcelona, on es van suspendre tots els actes [vegeu peça], però també de municipis com Capellades, Gironella, Sant Antoni de Vilamajor o Moià, per exemple.

A Tarragona, l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va convocar per avui al matí una junta de portaveus per pactar conjuntament amb la resta de grups la resposta institucional de la ciutat als tràgics fets de Barcelona. Durant la reunió també plantejaran la possibilitat de suspendre actes de Sant Magí, la festa major de la ciutat, que justament per avui i dissabte hi havia programats els actes centrals, que tenen el seu punt culminant amb la processó de Sant Magí, dissabte a la tarda. Ballesteros va condemnar l’atemptat i va oferir “la màxima disponibilitat per col·laborar i contribuir en allò que sigui necessari”. “Davant de fets d’aquestes característiques, l’Ajuntament de Tarragona, totes les institucions i el conjunt de la ciutadania estem al costat de les víctimes i les seves famílies i rebutgem amb màxima fermesa qualsevol tipus de violència”, hi va afegir.

A Cadaqués, l’ANC va suspendre un acte de la campanya pel sí, que es va reconvertir en un minut de silenci. En aquest cas hi era present el president de la Generalitat, Carles Puigdemont –que va marxar per presidir el gabinet de crisi de l’atemptat–; la seva dona, Marcela Topor; el president de l’ANC, Jordi Sànchez; la periodista i escriptora Pilar Rahola, i l’alcalde del municipi, Josep Lloret, entre altres personalitats. Els partits polítics també van anunciar que suspenien les agendes polítiques. L’atemptat a Barcelona també va fer anul·lar algunes protestes de treballadors i veïnals. És el cas de l’acte de protesta pel retard en les obres de recuperació del parc Central de Girona, afectat per les obres del TAV.

La festa major del barri de Gràcia, suspesa

La Fundació Festa Major de Gràcia i l’Ajuntament de Barcelona ahir van acordar a la tarda suspendre tots els actes festius previstos per ahir en la festa major del barri, poca estona després que transcendís l’atac. El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, ho va anunciar des de l’escenari de la plaça de la Vila, on estava previst fer l’entrega de premis de carrers guarnits. El regidor va dir també que quedaven anul·lats tots les actes festius de la ciutat, per als quals es buscarà una altra data. Per exemple, es van interrompre els actes del programa Música als Parcs i l’espectacle de la Font Màgica de Montjuïc. A la plaça de la Vila es va improvisar un minut de silenci per condemnar l’atac, del qual llavors encara no se sabia l’abast.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA