Política

Homenatge a una figura cabdal del catalanisme polític

Hereus de Prat de la Riba

Castellterçol, el poble natal del polític, commemora el centenari de la seva mort amb un acte presidit per Carles Puigdemont

El president diu que “el nou país es podrà recolzar en les bigues mestres” construïdes per l’il·lustre polític

“Quan construïm el nou país, ens podrem recolzar feliçment sobre les bigues mestres que va saber bastir Prat de la Riba, que avui es mantenen intactes i en les quals ens hem de reconèixer en un futur.” Són les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l’acte d’ahir al vespre a Castellterçol per commemorar el centenari de la mort del polític català. El president, que va generar una gran expectació en aquest petit poble del Moianès –on va néixer i morir Prat de la Riba–, va aprofitar el seu parlament per homenatjar qui va ser el primer president de la Mancomunitat de Catalunya i deixar clar que “som hereus de la seva obra de govern i el seu projecte de país, enfocat a dotar-lo de major autogovern, més estructures d’estat i, ja llavors, amb un Estat espanyol en contra no disposat a negociar”.

Veïns i gent de tota la comarca van omplir de gom a gom la plaça Vella de Castellterçol per rebre el president i els consellers que l’acompanyaven –Antoni Comín, Joaquim Forn i Lluís Puig–. Malgrat la pluja i la mitja hora que es va fer esperar, la comitiva va ser rebuda eufòricament amb crits de “president!” i “independència!”. Puigdemont va presenciar des del balcó de l’ajuntament la centenària dansa de Castellterçol i, seguidament, va inaugurar la nova sala de plens de la casa de la vila, que porta el nom de Prat de la Riba i està presidida per un gran mural de l’artista David Font que simbolitza la trajectòria de l’il·lustre català. Ho va fer acompanyat de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, del president del Consell Comarcal del Moianès, Dionís Guiteras, i de l’alcalde de Castellterçol, Isaac Burgos. Davant desenes de càmeres que immortalitzaven el moment, el president es va prendre el seu temps per omplir una pàgina sencera al llibre d’honor del consistori. La dedicatòria ja feia referència a les paraules que el president pronunciaria més tard davant la casa natal del polític, ara convertida en museu: “Som deutors de la seva obra. Prat de la Riba va construir les bigues del nostre futur i hem de llegar la seva herència, d’una vigència extraordinària, a les generacions futures”, va remarcar. En acabar-se el parlament de Puigdemont, que va cloure l’acte, els assistents –entre els quals hi havia l’expresident Jordi Pujol– van poder escoltar en directe el cantautor Roger Mas.

Trenta anys de lluita pel país

Prat de la Riba va brillar des de molt jove. Malgrat morir a només 46 anys a causa d’una malaltia, va deixar una gran empremta en la història del catalanisme polític. Llicenciat en dret el 1893, aviat es va convertir en un referent del periodisme pels seus articles a Revista Jurídica de Cataluña, La Renaixensa, Les Quatre Barres i La Veu de Catalunya.

La seva ambició política va sorgir quan era estudiant. A només 21 anys va ser nomenat secretari de la Unió Catalanista; el 1901 va fundar la Lliga Regionalista i el 1907 va ser elegit per presidir la Diputació de Barcelona. El mateix any va crear l’Institut d’Estudis Catalans, fruit de la seva defensa de la llengua. El 1914 va ser nomenat primer president de la Mancomunitat de Catalunya, càrrec que va ocupar fins a la mort i des del qual va impulsar el sistema bibliotecari, l’educació de les dones i l’ampliació de la xarxa de carreteres, entre d’altres avenços.

Col·legi electoral
L’alcalde de Castellterçol va anunciar durant l’acte d’ahir que la casa de Prat de la Riba, ara convertida en museu, serà un col·legi electoral pel referèndum de l’1 d’octubre. En aquest edifici va néixer i morir Prat de la Riba (1870-1917).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona