Política

directe

ple del parlament

El Parlament aprova portar al Congreso la despenalització de l’eutanàsia

El text demana modificar el Codi Penal espanyol per evitar la responsabilitat penal dels que ajudin a morir de manera “segura, pacífica i sense dolor”

El ple del Parlament ha escollit el diputat de JxSí Lluís Guinó com a nou vicepresident primer de la Mesa, en substitució de Lluís Corominas

El Parlament ha aprovat aquest dimarts portar al Congrés espanyol la despenalització de l’eutanàsia. La proposta, presentada inicialment per JxSí, PSC, CSQP i CUP, ha rebut els vots en contra del PPC i el diputat no adscrit Germà Gordó i l’abstenció de Cs. La iniciativa planteja modificar l’apartat 4 de l’article 143 del Codi Penal perquè quedin exempts de responsabilitat penal els qui, de manera directa o cooperant, ajudin a morir de manera “segura, pacífica i sense dolor” i per raó d’”una malaltia terminal o perquè pateix una patologia incurable que li provoca sofriment físic o psíquic greu i que es preveu que sigui permanent”.

JxSí, PSC, CSQP i CUP han defensat la proposta i han coincidit en apuntar que el que es fa és atendre una demanda de la societat. Així, la diputada del PSC Assumpta Escarp ha dit que hi ha un “estat d’opinió favorable” a aquesta proposta i ha reivindicat que ha de ser el malalt qui prengui la decisió però sent reconegut com un “acte mèdic”.

Des de CSQP Àngels Martínez ha dit que la despenalització demostraria un “pas de maduresa” de la societat i ha afegit que igual que defensen la vida digna també ho fan de la “mort digna”. “No volem imposar a ningú la condemna a viure unes condicions que no són les desitjables ni les que ell triaria”, ha manifestat.

Per part de la CUP, Gabriela Serra ha justificat el suport a la proposta per tal que s’obri el debat a nivell estatal i com a primer pas per aconseguir una llei pròpia en la matèria. En el mateix sentit, Alba Vergés (JxSí) ha dit que cal caminar cap a una llei pròpia de Catalunya i ha defensat que la iniciativa compta amb un suport social “creixent” i per això busca donar respost a aquesta demanda social.

En canvi, el diputat del PPC Fernando Sánchez ha considerat que la despenalització seria “perjudicial per al bé comú social i la praxis mèdica” i ha defensat que la protecció de la vida està al centre del model de civilització actual. A més, ha considerat la proposta “sobrera” perquè aquesta qüestió ja s’ha discutit anteriorment a les corts espanyoles.

El diputat de Cs Martin Eusebio Barra ha considerat que un debat d’aquestes característiques necessita estar “allunyat de prejudicis i sectarismes ideològics”.

El ple del Parlament ha escollit el diputat de JxSí Lluís Guinó com a nou vicepresident primer de la Mesa, en substitució de Lluís Corominas. Guinó ha estat escollit per 70 vots favorables, 59 en blanc, dos vots nuls i un per al diputat no adscrit Germà Gordó. Guinó substitueix així Corominas, després que aquest hagi estat escollit nou president de Junts pel Sí arran del nomenament de Jordi Turull com a conseller de Presidència. Corominas s’ha acomiadat dels nous anys a la Mesa agraint la tasca a tots els seus companys, especialment la presidenta Carme Forcadell, en una legislatura “difícil”.

La Mesa del Parlament ha decidit avui mantenir el criteri actual de repartiment de diputats per comissions, després que JxSí hagi retirat la seva proposta inicial de modificar-lo, cosa que comportarà que amb la sortida de Germà Gordó aquest grup perdrà un diputat a cada comissió i que guanyarà la CUP.

La modificació de la composició de les comissions va ser sol·licitada fa algunes setmanes pel PSC, en comprovar que la sortida de Germà Gordó del grup de JxSí per passar a ser un diputat no adscrit implicava un canvi en el repartiment per grups.

Després d’haver-se pronunciat la Junta de Portaveus en una reunió anterior, la Mesa ha decidit avui mantenir el mateix criteri de repartiment utilitzat fins ara, que suposa mantenir la mateixa xifra de diputats per comissió, que són 21 en total. El canvi en la composició de les comissions no serà efectiu fins al següent període de sessions, és a dir, després de les vacances d’estiu.

La Mesa, d’una altra banda, ha acceptat incorporar un punt addicional en l’ordre del dia del ple que s’inicia aquesta tarda i que durarà fins al migdia de divendres, a fi que la cambra pugui convalidar un decret llei del Govern que possibilita que els funcionaris en situació d’incapacitat temporal puguin cobrar la integritat dels seus sous des del primer dia.

A banda de les interpel·lacions, l’ordre del dia d’avui inclou la proposta de reforma del Reglament del Parlament. El PSC ha explicat aquest matí que no portarà al Tribunal Constitucional (TC) la reforma del reglament si el redactat final que s’aprova dimecres és “coherent” amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. La portaveu parlamentària dels socialistes, Eva Granados, ha dit que això passaria si s’aprova l’esmena de JxSí per recollir els conceptes de “naturalesa o simplicitat” que demanava el dictamen del CGE sobre la tramitació per lectura única. La socialista ha considerat que si això és així el reglament no permetria tramitar per lectura única ni la llei del referèndum ni la de transitorietat jurídica i per això ha avançat que si les registren per tramitar-les per aquesta via llavors els socialistes sí que prendran “mesures”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez només es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona