Política

procés sobiranista

Colau: “S’ha de fer un referèndum que no es deixi la meitat del país pel camí”

L’alcaldessa de Barcelona ha estat als Matins d’Estiu de TV3, on ha manifestat la seva inquietud per què el referèndum sigui “unilateral” i fet amb presses, tot i el bloqueig i l’amenaça espanyola

També s’ha referit a l’aniversari dels Jocs i el fet que no s’aprofités per crear habitatge públic assequible

Sobre el conflicte del metro, que ara està pendent d’una resposta dels treballadors, ha comentat que l’Ajuntament té un sostre econòmic per a les millores, de 23 milions d’euros

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a TV3 ha explicat avui que l’Ajuntament estarà “sempre obert” a les manifestacions democràtiques dels ciutadans. Dit això, en referència a l’obertura d’espais per al referèndum de l’1 d’octubre, també ha apuntat: “No s’ha fet cap convocatòria formal. No sé què se’ns requerirà als ajuntaments.” Una cosa sí té clara, però: “L’Ajuntament també ha de ser responsable i no posar en risc la institució ni els funcionaris.” “Catalunya està en un moment complicat. Portem molts anys de grans consensos i d’anhel d’autogovern. S’han fet moltes passes. L’1-O serà una cita més en una trajectòria llarga. A Catalunya en Comú sempre hem defensat un referèndum que sigui útil per desbloquejar, i que interpel·li tothom. Tot depèn de les garanties, i no em refereixo a les garanties legals, sinó a que es faci un debat des de la neutralitat, en el que es puguin expressar els del sí, els del no i els indecisos.” Per a Colau, una resposta impacient al bloqueig i l’amenaça de l’Estat central pot acabar en una mena ce convocatòria “unilateral”. Davant de la unilateralitat, Colau proposa: “S’ha de fer un referèndum que no es deixi a la meitat del país pel camí.”

L’alcaldessa ha parlat també de l’aniversari dels Jocs. Ha considerat que Barcelona va fer un pas endavant important, amb la recuperació del front marítim o la construcció de les rondes. Però es va perdre l’oportunitat, ha dit, de reservar espai i esforços per a l’habitatge públic assequible. “A d’altres ciutats europees representa entre el 15% i el 30%, mentre que a Barcelona és el 3%.” Un repte clau de l’actual govern municipal és aturar l’especulació amb els lloguers, que no es tracti l’habitatge “com si fos una mercaderia més”. “L’habitatge és un bé de primera necessitat.” S’ha referit als pisos tancats, i en mans dels bancs, que fins al moment han fet aflorar des de l’Ajuntament i que són uns 250. S’han de destinar a lloguer assequible. I n’hi haurà molts més. El cens de pisos buits que s’està fent i que s’enllestirà d’aquí a uns mesos ja ha començat a donar resultats: han sortit a la llum uns 200 habitatges que els bancs no havien declarat. Tot i que des de l’Ajuntament s’ha utilitzat la seva capacitat sancionadora, el que es vol és arribar a acords amb els bancs per tal que les famílies no hagin d’abandonar els seus barris a causa de l’actual bombolla immobiliària, la del lloguer. La voluntat municipal no és penalitzar.

Un altre tema candent del govern de Colau, i en el que l’alcaldessa s’ha implicat directament, és el conflicte del metro. La pròxima novetat ha de produir-se dijous, quan els treballadors respondran a la proposta que se’ls ha fet. Es tracta, ha dit Colau, de fer front a una reivindicació justa, després de temps de retallades i congelació salarial. Amb tot, ha dit ben clar fins on pot arribar l’Ajuntament per millorar la situació laboral dels treballadors: 23 milions d’euros. “És el límit que ens marca el nostre propi pressupost, i el límit de la llei.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona