Política

El gendre de Trump nega cap conspiració amb Rússia

Kushner minimitza davant el Senat quatre trobades amb figures de Moscou

L’assessor presidencial critica els qui volen deslegitimar el triomf electoral del seu sogre

Jared Kushner, gendre i assessor principal del president Donald Trump, va negar rotundament qualsevol coordinació amb Rússia per influir en les eleccions als Estats Units. El jove magnat i figura cabdal de l’administració nord-americana va començar la defensa de les acusacions que el situen com una peça clau de la intromissió del Kremlin. “Totes les meves accions van ser correctes”, va sentenciar en una estranya intervenció davant la Casa Blanca, per a molts la primera vegada que sentien la veu aflautada de Kushner.

Ahir tenia una cita amb el comitè d’espionatge del Senat, un dels òrgans que investiguen els lligams dels Trump amb Rússia. Va estar-hi més de dues hores, responent a “tantes preguntes com tenien” basant-se en la declaració enviada al Congrés.

Un document d’onze pàgines, 3.721 paraules, amb un missatge molt clar, ple de referències a fets i escrit amb concreció per resumir que no és culpable de res del que se li atribueix. “No vaig col·ludir, ni sé si algú de la campanya va col·ludir, amb cap govern estranger. No vaig tenir contactes impropis. No he depès de fons russos per finançar les meves activitats empresarials, i he estat tan transparent com he pogut”, va afirmar Kushner.

El gendre de Trump va confessar que durant la campanya i el període de transició s’havia vist quatre vegades amb russos, totes sense importància. Va negar que demanés a l’ambaixador de Moscou als EUA, Serguei Kisliak, instal·lar un “canal secret” de comunicació en seus diplomàtiques russes. Va qualificar la reunió entre Donald Jr. i una advocada russa per obtenir informació bruta sobre la demòcrata Hillary Clinton com una “pèrdua de temps”.

El missatge de Kushner era l’esperat, atrinxerant-se en la seva innocència i la del president. En la declaració davant els mitjans de comunicació, televisada en directe, el gendre va repetir el discurs del sogre: tots els intents de vincular Rússia amb la victòria electoral és voluntat de “deslegitimar” el triomf. “Trump tenia un missatge millor, va fer una campanya més intel·ligent i és per això que va guanyar. Suggerir qualsevol altra cosa ridiculitza aquells qui el van votar”, va etzibar.

Després del pas pel Senat, avui li toca una altra sessió de preguntes davant el mateix comitè, però de la Cambra de Representants. És probable que li preguntin sobre l’última informació apareguda a The Guardian: Kushner hauria comprat una part d’un edifici (l’antiga seu de The New York Times a Manhattan) gràcies a un acord amb un oligarca rus investigat per la justícia nord-americana per rentat de diners.

Rudy Giuliani podria ser fiscal general

La guerra entre Donald Trump i el fiscal general dels EUA, Jeff Sessions, està més oberta que mai. Tant li fa, al president nord-americà, que l’exsenador fos un dels primers i més ferotges seguidors: no li perdona que s’inhibís en la investigació de la trama russa. Els primers símptomes del malestar van arribar la setmana passada, quan va dir que se sentia tractat de manera “injusta”, i ahir va insultar Sessions titllant-lo d’“atribolat” per no haver impedit que el Departament de Justícia només es concentri en els lligams de la família Trump amb Moscou.

L’assalt de Trump seria un intent d’aconseguir-ne la dimissió i evitar haver d’acomiadar-lo. Quan ahir se li va preguntar si volia fer-lo fora, el president dels EUA no va obrir boca. De tota manera, per avançar la feina, la Casa Blanca està pensant en substituts, i el més ben situat és una cara coneguda: l’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani. Desaparegut de l’escena pública per haver fet “massa soroll”, el seu nom torna a sonar enmig d’un moment en què Trump vol sacsejar la Casa Blanca per posar figures que el defensin sense dubte. Un exemple: el que va fer amb l’equip de comunicació la setmana passada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona