Política

anglaterra

eleccions

May confirma els principals ministres del seu govern

La primera ministra britànica defensa la legitimitat dels conservadors per liderar el país amb el suport dels unionistes nord-irlandesos

Assegura que no pensa dimitir malgrat els resultats electorals

La primera ministra britànica, Theresa May, ha ratificat en el càrrec els ministres clau per al govern que formarà amb el suport parlamentari del Partit Democràtic Unionista de l’Ulster (DUP).

Philip Hammond conservarà la cartera de Finances, Michael Fallon la de Defensa, Amber Rudd, Interior, Boris Johnson, Exteriors, i David Davis continua com a ministre encarregat de gestionar la sortida del país de al Unió Europea (UE). Tots cinc van formaven part del gabinet format per May al juliol després que s’imposés a les primàries conservadores, que es van celebrar per la dimissió de David Cameron a causa del triomf del Brexit.

La premier ha confirmat la composició del seu executiu després que el partit conservador hagi perdut la majoria absoluta a les eleccions generals d’aquest dijous. Els tories han aconseguit 318 escons obtinguts però sumaran els 10 diputats nord-irlandesos per aconseguir la majoria absoluta a la Cambra dels Comuns (326 dels 650 escons).

El resultat dels comicis s’han interpretat com una derrota de la primera ministra, que va convocar eleccions anticipades amb l’objectiu de reforçar la majoria ajustada que els conservadora tenien al Parlament de Westminster (330 escons) de cara a la negociació del Brexit amb Brussel·les.

L’aposta, però, li ha sortit cara: els tories han perdut 12 escons respecte les passades eleccions i es queden a 8 de la majoria absoluta. Ara han de pactar amb el Partit Democràtic Unionista (DUP) per poder governar. L’altra cara de la moneda són els laboristes de Corbyn, que han aconseguit 266 diputats, 29 més que en els darrers comicis.

En qualsevol cas, la primera ministra ja ha comunicat aquest divendres a la reina Elisabet II la seva intenció de formar govern, esvaint així qualsevol dubte sobre la seva dimissió. Una renúncia que el líder laborista i principal rival de la premier britànica a la cursa electoral, Jeremy Corbyn, ha exigit repetidament en les darreres hores. “Ella volia mandat, doncs el mandat que ha rebut és que els conservadors han perdut escons, vots, suport i confiança. Em sembla que és més que suficient perquè plegui”, ha dit Corbyn aquesta matinada.

May ha assegurat que “reflexionarà” sobre els resultats però ha afirmat que “només el partit conservador i el DUP tenen legitimitat per liderar la majoria al parlament” i “guiar el país” en les negociacions del Brexit. L’acord amb els conservadors d’Irlanda del Nord, a qui May ha qualificat “d’amics i aliats”, permetrà, segons ella, “unir esforços per assegurar un bon acord en les negociacions amb Brussel·les, que han de començar d’aquí a deu dies.

La primera ministra britànica ha promès “posar la justícia i la igualtat d’oportunitats al centre de l’acció de govern” i garantir que “cap comunitat queda fora del progrés i la prosperitat”.

A més, ha insistit en la necessitat de dur a terme “canvis” que permetin “mantenir el país segur i combatre el terrorisme”. La líder conservadora ha fet especial èmfasi en la voluntat del seu partit “d’acabar amb l’extremisme islamista i amb tots aquells que el recolzen”, especialment després dels “horribles atemptats” a Manchester i Londres.

L’aliat més conservadors

El DUP, liderat per Arlene Foster, representa l’ala més conservadora de la política nord-irlandesa. El partit s’ha oposat al matrimoni homosexual, s’ha declarat obertament en contra de l’avortament i ha apostat per la unió entre les diferents nacions del Regne Unit.

Amb l’objectiu de protegir el procés de pau a Irlanda del Nord, el DUP ha governat en coalició, en els darrers anys, amb el Sinn Féin a Belfast, però actualment i després dels darrers comicis, les negociacions per formar un nou govern a Irlanda del Nord estan estancades. El Sinn Féin, també ha pujat molt en els comicis d’ahir, en els quals ha aconseguit set escons, però no participarà en l’activitat parlamentària a Londres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona