Política

Els conservadors escalfen motors imposant-se en les municipals britàniques

May prefereix no deixar-se portar per l'eufòria de cara a les generals

Els laboristes de Corbyn es desplomen i l'UKIP gairebé és esborrat del mapa

Enmig de la campanya de les generals britàniques, el Partit Conservador de Theresa May es va imposar ahir en les eleccions municipals –un fet inusual en un partit que governa–, amb una forta caiguda dels laboristes de Jeremy Corbyn. Estaven en joc 88 dels 418 consells municipals, un total de 4.851 regidors. Els conservadors en van aconseguir 1.896, guanyant-ne 562, mentre que els laboristes, tot i guanyar les alcaldies de Manchester i Liverpool, en van perdre 382 i es van quedar amb 1.151 regidors.

Els conservadors van ser els grans guanyadors a Anglaterra. A Escòcia van guanyar els nacionalistes de l'SNP, però perdent set regidors i amb els conservadors incrementant considerablement el seu suport. Al País de Gal·les es van imposar els laboristes, amb 107 càrrecs de regidor menys que van anar a parar als nacionalistes del Plaid Cymru i als tories. Els liberaldemòcrates van perdre 41 representants. L'altre gran perdedor va ser l'UKIP, que pràcticament va ser esborrat del mapa. Va perdre 145 dels 146 regidors que tenia.

L' UKIP era un dels partits que més estaven creixent els últims anys. Amb un missatge antiimmigració i antieuropeu es va imposar en les europees del 2014 i va ser el tercer partit més votat en les generals del 2015, tot i que només va aconseguir un escó per culpa del peculiar sistema electoral britànic, que premia la concentració de vots. S'estava quedant amb molts votants conservadors i aquests van mirar de recuperar electorat adoptant el seu missatge i portant el país al referèndum europeu del juny del 2016. Aquestes eleccions locals confirmen, d'alguna manera, que els tories han acabat imposant-se a l'UKIP. També confirmen que la proposta progressista d'esquerres de Corbyn no està arribant a la gent.

Els conservadors van obtenir un 38% dels vots; els laboristes, un 27%, i els liberaldemòcrates, un 18%. Els resultats són significatius, però no es poden extrapolar a les eleccions generals. Primer, perquè només podien votar 7,5 milions de ciutadans, en comparació amb els 40 milions que estan cridats a les urnes el 8 de juny. I, després, perquè la participació va oscil·lar entre el 25 i el 30% en la majoria de municipis. Tot i això, són una injecció de moral per als conservadors per a la campanya de les generals, en què es vaticina un triomf massiu dels tories i una desfeta laborista. “No podem donar res per guanyat”, va declarar May. El ministre de Defensa, Michael Fallon, va expressar que el resultat era “molt encoratjador”, però no va voler deixar-se portar per l'eufòria i va dir que aquests resultats no són una “predicció acurada” de cara a les generals del 8 de juny. Per la seva part, el segon de Corbyn, John McDonnell, va sortir en defensa del seu líder, molt qüestionat des de fa molt de temps, i va dir que “no ha estat la desfeta que tothom preveia”. Des de les files laboristes, però, el sentiment era de derrota.

Salmond, preocupat pels resultats a Escòcia

A Escòcia es va imposar l'SNP, però els conservadors de Ruth Davidson van guanyar molts vots. Els laboristes van perdre el seu feu tradicional de Glasgow en favor de l'SNP. Els nacionalistes van pujar a Glasgow i Aberdeen, a les ciutats, però els tories, al camp. “El vot conservador és molt fort als comtats [a les regions] i haurem de posar-hi remei en les properes cinc setmanes [abans de les generals]”, va reconèixer l'exlíder de l'SNP Alex Salmond. També va dir que potser el vot conservador havia crescut, però Escòcia era l'únic lloc on els conservadors no s'havien imposat, “i l'objectiu d'unes eleccions és obtenir més vots que els contrincants”. I hi va afegir: “El més important a les eleccions generals és que hi hagi una oposició real a Theresa May i l'SNP intentarà ser-ho a Escòcia.” L'SNP va obtenir 56 dels 59 diputats en les últimes generals. Els sondejos indiquen que ara n'aconseguirà 47 i que els conservadors pujaran. May espera atreure el vot de tots els unionistes en les generals. “Hem de fer servir aquests resultats com a plataforma per plantar cara a l'SNP i liderar Escòcia contra l'SNP en les generals”, va dir la líder tory escocesa, Ruth Davidson.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona