Política

Trump supera el primer obstacle per revocar la reforma sanitària d'Obama

El president dels Estats Units evita per la mínima un altre ridícul i s'apunta per fi un triomf al Congrés

El document passa ara al Senat, on serà modificat

Donald Trump va aconseguir, per fi, la seva primera gran victòria legislativa, tot i que va ser ajustada i amb un resultat de mínims. La Cambra de Representants va aprovar per 217-213 un text per revocar i substituir l'Obamacare, el llegat en política sanitària d'Obama, i el president dels EUA respira alleujat. Vint republicans hi van votar en contra.

Els republicans han trigat set anys a complir la promesa de suprimir el programa de salut, i sis setmanes a curar les ferides de la humiliació que va suposar haver de retirar la primera proposta per posar fi a l'Obamacare.

La jugada era arriscada, i la por al cos dels republicans va ser-hi fins a l'últim minut. Tot i assegurar que tenien els vots necessaris, els comptes no quadraven del tot. Les últimes reunions s'havien produït a porta tancada. Els líders republicans asseguraven tenir els vots i, abans de perdre'ls pel camí, van decidir tirar pel dret i jugar-se-la. No els va ser fàcil arribar fins allí. Els líders republicans van estar festejant els seus col·legues conservadors fins a l'últim minut. Necessitat d'anotar-se el primer gran triomf legislatiu des de l'arribada al Despatx Oval a finals de gener, Trump havia posat gran part del seu capital polític en la revocació i substitució de l'Obamacare, una de les seves promeses electorals més ferotges i que més l'havien acostat a l'elit republicana.

Tant és així que el president s'hi va involucrar personalment. La promesa de 7.310 milions d'euros per a subsidis a les persones amb “condicions preexistents”, com ara malalties patides amb anterioritat que dificulten que les assegurances vulguin oferir-los el seu servei, va servir per aconseguir el sí d'un sector moderat del partit. El text final del Trumpcare elimina impostos als rics i asseguradores per finançar el sistema públic, i redueix gran part dels subsidis a les rendes més baixes i la població de més edat. Els canvis respecte al primer text són mínims, i les crítiques no han minvat. No només dels demòcrates, oposats en bloc a la mesura, sinó també de la majoria de les associacions de metges del país. Contràriament als tràmits tradicionals, cap agència independent ha analitzat la nova proposta. Però, tenint en compte que els qui l'han vist asseguren que no ha variat gaire respecte a la primera versió, és probable que 14 milions de nord-americans perdin l'assegurança mèdica l'any vinent, i 24 milions en una dècada.

Encara falta la part més complicada: l'aprovació al Senat. Tot fa pensar que el text actual canviarà i quedarà fet miques: gairebé tots els senadors s'han oposat a passar el document tal com està ara, i han promès que el revisaran fins a l'últim detall. Els més optimistes esperen que la seva versió del text pugui estar enllestida d'aquí a un mes.

Sigui com sigui, el partit Republicà, i la Casa Blanca respiren alleujats: ahir van aconseguir la primera victòria legislativa de l'era Trump, que es va combinar (a la mateixa hora) amb el vot afirmatiu del Senat a la proposta pressupostària per no paralitzar el govern federal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona