Política

La CUP rep el 80% dels vots de la consulta de Monistrol

La participació va ser del 37%, molt per sota de la que hi va haver en les eleccions municipals del 2015, que va ser del 77,5%

Van votar 181 persones, de les quals 146 ho van fer a favor de la CUP

Monistrol de Calders va celebrar ahir la seva consulta popular més polèmica amb una participació del 37% del padró municipal. En concret, es van escrutar 181 vots, el 80% dels quals van ser favorables a la CUP (146), mentre que 9 van ser a favor de l'opció de govern de CDC amb MDI –grup vinculat a ERC– i els 23 vots restants van escollir l'opció “Altres”.

Ramon Vancells, exalcalde de Monistrol i cap de llista de la CUP, es va mostrar satisfet de la participació del 37%, ja que segons va afirmar a aquest diari minuts després de conèixer els resultats “és superior a la del 9-N (30,7%) i demostra que hem mantingut el suport de la gent”.

Tot i la valoració positiva inicial que feien Vancells i el seu partit, el percentatge de participació de la consulta està molt per sota del que hi sol haver a Monistrol per les eleccions municipals: en les del 2015 va ser del 77,5% i en les del 2011, del 83,09%. La consulta era oberta a tots els habitants del municipi majors de 18 anys que presentessin el certificat d'empadronament –el poble té 569 persones censades– o el DNI amb una adreça física de Monistrol, fet que incrementava el nombre d'electors que podien participar-hi.

Vancells va assegurar que la formació faria una valoració a fons dels resultats durant aquesta setmana, però va avançar que la CUP interpretava favorablement els resultats, ja que significaven un total de 169 vots (146 a favor de la CUP i els 23 d'“Altres”) “en contra de la moció de censura de CDC i ERC”. L'exalcalde va estar present durant la jornada d'ahir a la placeta de davant l'ajuntament, on hi havia l'única mesa electoral del poble, i va lamentar que la consulta s'hagués fet “en precari, sense el suport de les institucions, perquè això implica un major esforç dels ciutadans i disminueix la participació”. “Una consulta popular on es demana què vol la gent sempre és un avenç democràtic”, va defensar Vancells.

Votació festiva

La consulta es va desenvolupar en un ambient festiu i familiar.

Els electors es van acostar esglaonadament a la mesa entre les 9 del matí i les 8 del vespre. Es van fer cinc torns de voluntaris que es rellevaven a la mesa cada dues hores i mitja. La CUP va organitzar diverses activitats lúdiques per ambientar la consulta: des d'una lectura de poesia fins a un espectacle per als més petits, passant per un concert de violoncel i una xocolatada popular. A primera hora de la tarda ja havien votat 140 persones. Segons alguns dels voluntaris, l'hora més animada va ser al migdia.

Un dels veïns que van votar en la consulta, Sebastià Argelaguer, va criticar que “els polítics s'omplen la boca defensant el dret a decidir però després es fan enrere quan veuen que els perilla el poder”. Francesc Comas, un altre dels votants, va dir que la moció de censura s'havia produït perquè CDC i MDI es queixaven que la gent del poble “sabia més coses que ells”. “La CUP va obrir les portes a la col·laboració quan va agafar l'alcaldia, però ells van decidir quedar-ne al marge”, hi va afegir Comas.

LA XIFRA

193
són els vots que la CUP va
obtenir en les darreres eleccions municipals; CiU en va rebre 119 i MDI-ERC, 98

LA DATA

09.07.16
és el dia en què es va aprovar la moció de
censura de CDC i ERC i es va nomenar Sílvia Sánchez nova alcaldessa

LA FRASE

Una consulta popular on es demana què vol la població sempre és un avenç democràtic
Ramon vancells
exalcalde de monistrol de calders (cup)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries